VOCEA RUSIEI: Oltchim are nevoie de un investitor din Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oltchim
Oltchim

Pentru a funcţiona normal şi a fi profitabil Oltchim are nevoie de materie primă, cât mai multă şi cât mai ieftină. Pentru Europa de Est, în domeniul materiilor prime pentru industria petrochimică, companiile ruse au un avantaj imbatabil faţă de companii britanice sau americane. În aceste condiţii cea mai bună soluţie pentru Oltchim este atragerea unui investitor rus, susţine Vocea Rusiei.

În ultima perioadă, se poate observa un grad crescut de iritare sau chiar isterie rusofobă în rândul celor frustraţi de declaraţiile lui Victor Ponta în legătură cu faptul că şi-ar fi dorit venirea unui mare investitor rus la Oltchim. Isterizarea este uşor de explicat în condiţiile în care o parte din jurnaliştii români au rămas blocaţi în epoca Războiului Rece, constată postul de radio într-un comentariu de pa pagina WEB.

Potrivit celor de la Vocea Rusiei rusofobia troglodită de care ar da dovadă şi Mitt Romney nu mai este la modă.

Totodată postul de radio încearcă să explice de ce ar fi bine aducerea unui investitor din Rusia la Oltchim, soluţia preferată şi de premierul Victor Ponta.

"Curiozitatea celor care-şi pun asemenea întrebări merită satisfăcută. Începem cu o constatare simplă: pentru a funcţiona normal şi a fi profitabil Oltchim are nevoie de materie primă, cât mai multă şi cât mai ieftină. Pentru Europa de Est, în domeniul materiilor prime pentru industria petrochimică, companiile ruse au un avantaj imbatabil faţă de companii britanice sau americane. Următorul aspect: de la începutul procesului de privatizare, numărul companiilor americane şi britanice care şi-au manifestat la modul concret interesul faţă de Oltchim a fost egal cu zero. Ce ar fi dorit analiştii rusofobi de la Bucureşti? Poate îşi închipuie că guvernul ar fi trebuit să dea Oltchimul gratis vreunei companii americane sau britanice, numai ca să nu ajungă pe mâna Gazprom?, se întreabă cei de la Vocea Rusiei.

"Un guvern raţional ar avea nevoie de un investitor foarte puternic din punct de vedere financiar şi care să fie interesat de producţie şi nu de închiderea combinatului, aşa cum ar fi probabil procedat unul dintre acţionarii minoritari, dacă ar fi reuşit să obţină pachetul majoritar de acţiuni. O parte din presa bucureşteană a încercat să discrediteze investitorii ruşi, invocând cazul Mechel care a scos la vânzare activele sale din România. În interpretarea „deontologilor" rusofobi, această acţiune este echivalentul „vânzării la fier vechi". Dacă investitorii ruşi şi-ar fi dorit să vândă metalurgia românească la fier vechi ar fi făcut-o la momentul achiziţiei şi nu după mulţi ani de activitate productivă. Criza forţează anumite schimbări de strategii investiţionale şi această situaţie afectează cele mai diverse companii, începând de la Nokia şi terminând cu Mechel", explică postul de radio.

"Cei care îşi doresc ca în România să nu existe nici un fel de prezenţă economică a Federaţiei Ruse şi se gândesc că prin obstrucţionarea investiţiilor ruseşti fac un mare serviciu Occidentului nu au înţeles noile reguli ale jocului geopolitic. De ce se insistă ca România să nu interacţioneze cu investitorii ruşi în condiţiile în care ţările vestice investesc în Rusia şi primesc investiţii din Rusia? Să trecem în revistă doar câteva dintre exemplele recente: atât statul german cât şi o serie de companii private din Germania cooperează foarte intens cu Gazprom în domeniul energetic. Proiectele Nord Stream şi South Stream se desfăşoară cu sprijinul nemijlocit al companiilor-gigant din Franţa, Germania şi Italia. ExxonMobil, o companie apreciată şi agreată atât la Cotroceni cât la Palatul Victoria, a încheiat un parteneriat strategic cu Rosneft în vederea explorării resurselor de petrol şi gaz din zona arctică, iar directorul executiv al ExxonMobil, Rex Tillerson a insistat să facă o prezentare personală a proiectului pentru Vladimir Putin. Combinatul din Dearborn, Michigan - un colosal complex metalurgic înfiinţat de Henry Ford şi un veritabil simbol al industriei metalurgice americane, a fost cumpărat de conglomeratul rusesc Severstal, fără a exista obiecţii din partea statului. Lista de exemple poate continua.

Recent, Mitt Romney a declarat că Rusia este principalul inamic geopolitic al SUA, dar totodată jurnaliştii de la BBC au descoperit faptul că în portofoliul investiţional al candidatului republican la preşedinţia Statelor Unite a existat un pachet de acţiuni Gazprom. Acest exemplu de gândire pragmatică ar trebui să dea de gândit analiştilor şi decidenţilor bucureşteni," concluzionează Vocea Rusiei..

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite