Un colonel al serviciilor secrete ruse a ajuns la cârma securităţii din Transnistria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Evgheni Petruşin, colonel şi fost director-adjunct al FSB (Serviciul Federal de Securitate) pentru Republica Daghestan din Rusia a fost nimit primul adjunct al şefului KGB-ului de la Tiraspol.

Potrivit kommersant.md, noul şef, este un securist cu experienţă, care s-a făcut remarcat în luptele cu rebelii ceceni din Kaukaz în timpul primului război cecen.

Evgheni Petruşin este şi eroul unui roman despre acest război, unde are porecla Gestapo şi este caracterizat ca un "luptător neînficat şi fără mila faţă de duşmani care nu ia prizonieri".

Publicaţia susţine că rolul lui Evgheni Petruşin este de a ţine sub controlul Moscovei activitatea securităţii de la Tiraspol.
"Venirea acestuia, semnifică întărirea serviciilor de securitate din regiunea transnistreană, iar Vladislav Finaghin, şeful KGB de la Tiraspol va avea mai mult un rol formal de reprezentare", susţine expertul Nicolae Chirtoacă, exambasador al Republicii Moldova în SUA.

În schimb politologul Andrei Safonov spune că prin aceste mutări Moscova încearcă să-şi întărească poziţiile, dar şi să anihileze influenţa Occidentului în regiune.

În subordinea lui Petruşin se află trupele speciale "Delta" (300-400 de soldaţi), trupele de grăniceri de la Tiraspol (circa 1.000 de persoane) şi regimentul de kazaci (circa 1.500 de persoane).

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite