Transfugii comunişti, soluţia Alianţei pentru Integrarea Europeană?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Igor Dodon nu mai vrea să stea în umbra lui Vladimir Voronin
Igor Dodon nu mai vrea să stea în umbra lui Vladimir Voronin

După Dodon, Greceanîi şi Abramciuc, alţi deputaţi ar putea părăsi fracţiunea PCRM. Analiştii politici spun că vom avea o săptămână plină de emoţii şi enigme ce ar putea fi dezlegate pe 18 noiembrie, când urmează să fie ales şeful statului.

Deşi a rămas doar o săptămână pentru depunerea dosarelor, niciun candidat n-a fost înaintat încă la funcţia de preşedinte al ţării. Scena politică e în fierbere, se fac pronosticuri şi scenarii, mai ales după „surpriza" servită vineri de parlamentarii Igor Dodon, Zinaida Greceanâi şi Veronica Abramciuc, care şi-au anunţat plecarea din fracţiunea PCRM.

Zinaida Greceanâi, candidatura de compromis

„Dodon s-a arătat deschis pentru discuţii cu membrii AIE. El va ţine morţiş ca Zinaida Greceanâi să fie candidat la Preşedinţie, ceea ce nu cred că e pe placul AIE", susţine editorialistul Vitalie Ciobanu. În opinia lui, nu trebuie scoşi din cărţi nici Marian Lupu sau Vlad Filat. „Dodon va încerca să obţină cât mai multe beneficii. În campanie el a lansat câteva idei care au zdruncinat PCRM şi au pus la îndoială autoritatea indiscutabilă a lui Vladimir Voronin. Nu e exclus că de PCRM se vor desprinde şi alţi deputaţi care îl văd pe Dodon drept un port-drapel al unei stângi schimbate la faţă", adaugă Vitalie Ciobanu.
Şi analistul politic Viorel Cibotaru consideră că Zinaida Greceanâi este candidatura de compromis. „Aşteptările mele sunt că totuşi se vor înţelege şi o vor alege pe Greceanâi. Altă ieşire nu mai există", menţionează Viorel Cibotaru.
Comentatorul politic Octavian Ţâcu atenţionează că lucrurile nu vor fi atât de simple cum ar putea părea. „Cred că s-au purtat un şir de negocieri legate de plecarea celor trei deputaţi PCRM, urmează să vedem care este preţul adevărat pentru alegerea şefului statului", susţine expertul. Potrivit lui Ţâcu, săptămâna aceasta neapărat va fi găsită o soluţie ce va pune punct crizei politice.

PRETENŢIILE CELOR TREI

„Vrem sa evităm anticipatele şi suntem gata să votam pentru un preşedinte apolitic", a motivat vineri Igor Dodon părăsirea fracţiunii PCRM. Gestul a fost taxat de comunişti, liderul Vladimir Voronin acuzându-i pe transfugi de lipsă de demnitate.
Preşedintele PL, Mihai Ghimpu, a declarat că este gata să discute cu cei trei, dar a precizat că Marian Lupu rămâne candidatul AIE. Liderul PD a reafirmat însă că nu ţine morţiş să ajungă şeful statului. „Această schimbare ar putea să uşureze calea spre alegerea preşedintelui. Avem oportunităţi, care nu trebuie să fie spulberate", a spus Marian Lupu, referindu-se la gestul lui Dodon şi Greceanâi. Premierul Vlad Filat însă a fost cel mai sceptic. „Să vedem care va fi rezultatul acestei plecări", a comentat premierul. ;

ŞEDINŢE AMÂNATE

Aleşii poporului au decis să amâne şedinţele Parlamentului până pe 18 noiembrie, ziua alegerii preşedintelui ţării. Marian Lupu a spus că acest lucru îi va ajuta pe deputaţi să depună efort maxim pe cea mai importantă problemă, alegerea şefului statului.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite