Tong Mingtao: „Sper că procesul de eliberare a vizelor va fi simplificat“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ambasadorul Republicii Populare Chineze în Moldova susţine că poziţionată între Est şi Vest, ţara noastră poate fi un punct de atracţie pentru investitorii chinezi, care aşteaptă însă de la noi să creăm o concurenţă sănătoasă pe piaţă şi să lichidăm barierele birocratice

„Adevărul": În 2012, se împlinesc 20 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice moldo-chineze. Cum aţi aprecia evoluţia acestora?

Tong Mingtao: Experienţa celor 20 de ani a demonstrat că relaţiile noastre de colaborare s-au dezvoltat într-un mod sănătos, stabil şi necontenit. Ele corespund intereselor de bază ale celor două ţări şi au un potenţial mare de dezvoltare. China vede în Republica Moldova un prieten credincios şi un important partener de colaborare.

Dar relaţiile comerciale?

Comerţul moldo-chinez a păstrat o tendinţă de creştere rapidă. Volumul comercial în anul 1992, atunci când China şi Moldova s-au stabilit relaţiile diplomatice, a fost de numai 60.000 de dolari, pentru ca în 2011 această sumă să se ridice până la 410 milioane de dolari. La fel a crescut şi cererea vinurilor moldoveneşti pe piaţa chineză. Anul trecut, exportul vinurilor voastre în China a ajuns la 3 milioane dolari, dublu faţă de anul precedent. În conformitate cu Programul de dezvoltare a economiei naţionale şi sociale, care face parte din al 12-lea plan cincinal, în China se desfăşoară o restructurare şi tranziţie economică de mare amploare. Extinderea cererii interne este o măsură importantă din program. Piaţa imensă cu o populaţie de 1,3 miliarde, oferă o oportunitatea rară exportatorilor. Dacă partea moldovă va profita de ocazie, îşi va recomanda produsele de calitate consumatorilor chinezi, cota mărfurilor din Moldova pe piaţa chineză va creşte.

Vor spori şi investiţiile chineze în Moldova?

Conform previziunilor, investiţiile chineze în străinătate vor depăşi 500 de miliarde de dolari. Asta va aduce mari oportunităţi comerciale multor ţări. Moldova se află la hotarul cu UE şi face parte din CSI, fiind atractivă pentru întreprinderile chineze. Cele două părţi vor cerceta posibilităţile de colaborare în diferite forme în domenii ca infrastructură, energie, tehnologie avansată, agricultură. Sper că Moldova va crea o ambianţă de competiţie echitabilă şi va simplifica formalităţile de eliberare a vizelor şi a permiselor de muncă.
China exportă în Moldova multe produse.

Mulţi spun că mărfurile chinezeşti sunt ieftine, dar proaste. Ce le-aţi spune în replică?

Produsele chinezeşti pot fi găsite în toată lumea, inclusiv în Moldova. Acest fapt dovedeşte că oamenii cred în calitatea mărfurilor noastre. În realitate, există însă diferite categorii de produse, pentru diferiţi consumatori. Dacă doriţi să vă bucuraţi de mărfuri de o calitate înaltă, trebuie să plătiţi mai mult. Dacă vreţi o marfă mai ieftină, bineînţeles că aceasta nu va fi la fel de bună ca şi acea scumpă. Fiecare consumator cunoaşte zicala: „Cu cât preţul este mai mare, cu atât calitatea este mai bună".

În ce constau proiectele bilaterale în domeniile educaţiei, culturii şi turismului?

În octombrie 2009, am inaugurat Institutul Confucius din cadrul ULIM, unde circa 70 de cetăţeni moldoveni învaţă limba chineză. De asemenea, Guvernul nostru oferă 29 de burse pentru tinerii moldoveni care vor să-şi facă studiile în China, iar în prezent cinci chinezi învaţă în Moldova. În luna mai 2010, am deschis Centrul de Medicina Tradiţională Chineză la Universitatea „N. Testimiţanu". Aici moldovenii se pot trata la specialişti chinezi cu acupunctură, masaj şi remedii naturiste. China este o ţară unde turismul este bine dezvoltat, iar Moldova una cu peisaje frumoase. Prin urmare, există o perspectivă de colaborare şi în acest domeniu.

Există la acest moment cifre oficiale privind numărul moldovenilor stabiliţi în China?

În China nu prea sunt cetăţeni moldoveni care trăiesc o perioadă îndelungată. Sunt tineri care îşi fac studiile acolo. În plus, în fiecare an, ne vizitează cam 1.500 de oameni de afaceri şi turişti moldoveni.

China este o mare putere în lume. Cărui fapt se datorează acest succes?

După 30 de ani de reformă şi deschidere, China s-a fortificat şi economia a crescut permanent şi rapid. Ritmul de creştere anual al volumului Produsului Intern Brut a ajuns la circa 10%. Beneficiile economice s-au mărit semnificativ, capacitatea proprie de inovare s-a ridicat. Realizări mari au fost obţinute privind infrastructura din domeniul energetic, transportului şi cel al telecomunicaţiilor. Viaţa poporului s-a îmbunătăţit treptat.

Totodată, China este una dintre ţările în care încă mai există pedeapsa cu moartea. De ce nu este abolită?

Menţinerea pedeapsei cu moartea este o politică de bază a Chinei. Această pedeapsă este însă controlată strict şi folosită cu prudenţă. Măsura este în conformitate cu Convenţia Internaţională pentru Apărarea Drepturilor Omului şi cu situaţia actuală din China şi ia în considerare pe deplin cererea poporului de echitate şi justiţie. În acelaşi timp, China accentuază permanent că va folosi pedeapsa cu moartea cu prudenţă. Aceasta vizează un număr foarte mic de criminali care au comis infracţiuni grave.

Tong Mingtao
Vârsta: 58 de ani;
Născut: provincia Liaoning;
Stare civilă: căsătorit, are un fiu.
Este ambasador în Moldova din 2012. Anterior, a fost ambasador în Lituania. A mai lucrat în calitate de secretar în cadrul Ambasadei chineze din Surinam și a condus Departamentul de supraveghere al MAE.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite