Scandalul „Las Vegas“: AIE își joacă destinul la ruleta rusească

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Coaliția de guvernare este zguduită de un nou conflict intern, de această dată dintre liberali și liberal-democrați. Analiștii atenționează că luptele intestinale pentru împărțirea sferelor de influență pot provoca „decesul" alianței.

Scandalul legat de legea cazinourilor ia amploare de la o zi la alta. Liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, îl acuză pe președintele Comisiei parlamentare Economie, liberal-democratul Veaceslav Ioniță, că ar fi schimbat niște cifre în document, după ce acesta fusese votat în Parlament. În urma modificărilor, patronii de cazinouri urmau să plătească jumătate din taxa anuală pentru o masă de joc, prejudiciul adus statului ridicându-se la şase milioane de lei.

Pe de altă parte, Ioniță susține că a fost falsificată instrucțiunea Parlamentului, astfel încât semnătura sa pe lege a devenit hotărâtoare. El este convins că acuzațiile lui Ghimpu sunt o comandă politică, deși nu spune deschis de la cine vine. „Chiar credeți că subiectul este legea cazinourilor? Stăpânul a dat comanda, Grivei a început să latre. Este evident în fața cui se gudură Grivei și la cine hămăie", a declarat deputatul PLDM. Ioniță mai spune că Ghimpu l-ar fi șantajat înainte de alegeri că îl va acuza de gafa din legea cazinourilor, dacă nu renunță la ancheta pe care a inițiat-o în cazul AIR Moldova, unde liberalul ar avea interese.

Bătălia a ajuns ieri în Legislativ. Cei doi și-au cerut reciproc să renunțe la imunitate și și-au dat întâlnire în instanță. Mai mult, Ghimpu l-a amenințat pe Ioniță că va ajunge „la dubă", iar liberal-democrații au sugerat să fie eliminat din sală pentru insulte și calomnii.
Președintele Comisiei Economie și fostul șef interimar al statului, care a promulgat legea, vor fi audiați suplimentar de comisia parlamentară de anchetă, care își va prezenta raportul până pe 1 octombrie.

„ÎȘI APROPIE DECESUL POLITIC"

Dincolo de calificativele „bâlci", „clounadă" și „circ", comentatorii politici susțin că asistăm la un conflict regretabil, care ar putea duce la destrămarea AIE.
„Orbiți de lupta pentru sferele de influență, reprezentanții AIE își joacă destinul la ruleta rusească. Prin scandalul cazinourilor și precedentele de acest fel, Alianța își apropie decesul politic", spune analistul Vitalie Ciobanu.

„În tot acest război, guvernanților le scapă esențialul - scopul pentru care au fost votați. Pe de o parte, crește nemulțumirea populației care asistă la certurile dintre ei, iar comuniștii câştigă teren. Pe de altă parte, se plictisesc europenii și Moldova riscă să nu mai ajungă o poveste de succes", adaugă editorialistul.

Partea bună a acestui scandal, mai spun experții, este că lucrurile sunt scoase treptat la lumină. „Politicienii trebuie să lase la o parte emoțiile. Procuratura Generală trebuie să facă o anchetă, iar vinovații să fie pedepsiți pentru că este un caz fără precedent", afirmă analistul Roman Mihăeș.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite