VIDEO Rusia se înarmează cu cel mai nou complex de rachete, în replică la deciziile NATO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai nou complex mobil de sisteme de rachete IARS intră în dotarea Armatei Ruse, informează postul rus de radio independent Eho Moskvî, citat de TVRinfo. Complexul va fi amplasat în regiunile Irkutsk, Novosibirsk şi Kaluga din Rusia, a declarat comandantul Forţelor Aeriene Ruse, general colonelul Serghei Karakaev.

Complexul mobil de rachete IARS cu destinaţie specială este unic după caracteristicile sale şi va înlocui rachetele TOPOL-M, care erau capabile să treacă de sistemele antirachetă şi aveau o rază de acţiune de 10.000 de kilometri.
Racheta IARS este capabilă să distrugă câteva ţinte în acelaşi timp, pe o distanţă de 11.000 de kilometri. Arma ultramodernă a intrat în dotarea trupelor ruseşti cu câteva luni în urmă, însă a putut fi văzută până acum doar de oameni de ştiinţă şi militari. Restul caracteristicilor noului complex continuă să fie ţinute secrete.

Anunţul vine în contextul în care duminică şi luni, la Chicago, a avut loc summit-ul Alianţei Nord-Atlantice, unde şefii de state şi de guverne ai celor 28 de ţări membre NATO au declarat duminică operaţională prima fază a scutului anti-rachetă - capacitatea interimară -, menit să protejeze Europa de tiruri provenind din Orientul Mijlociu.

Proiectul, promovat de SUA, este ferm contestat de Rusia. Chestiunea scutului este de altfel principala sursă de divergenţe dintre cele două entităţi, motiv pentru care şi summitul NATO-Rusia, ce urma să aibă loc în continuarea summitului NATO de la Chicago, a fost anulat.

Participanţii la summitul NATO au reiterat duminică ideea că scutul european anti-rachetă nu va fi îndreptat împotriva Rusiei, însă Moscova insistă că garanţiile politice ale NATO nu sunt suficiente, cerând garanţii juridice legale. Condiţia este inclusă chiar şi în decretul privind politica externă a Rusiei, semnată de preşedintele Vladimir Putin imediat după învestire. Este pentru prima dată când ea apare într-un act cu valoare de lege, deşi formularea propriu-zisă nu presupune realizarea ei cu orice preţ.

Traian Băsescu: Partea de sud-est a Europei este protejată în momentul de faţă

Pe acest subiect preşedintele României, Traian Băsescu, a declarat duminică la Chicago că cel puţin sudul României este protejat antibalistic, din 2015 protecţia fiind extinsă pe întreg teritoriul, în urma intrării în funcţiune a bazei Deveselu. "În momentul de faţă, prin capacitate interimară nu înseamnă o soluţie definitivă, după cum spune chiar numele deciziei adoptate astăzi. Înseamnă că NATO încă nu şi-a atins obiectivul de a avea protejate toate statele membre NATO din Europa, dar pe o geometrie variabilă, partea de sud-est a Europei este protejată în momentul de faţă. Vom vedea dacă aşa va fi sau nu, dar vă pot spune că, în unele perioade, măcar parţial, teritoriul României în momentul de faţă este protejat de lovituri ale unor rachete balistice. În opinia mea, dincolo de a fi o decizie tehnică, această decizie este una politică şi ea vine să garanteze cetăţenilor din statele membre NATO, în primul rând că ne ducem la îndeplinire obiectivele", a afirmat Traian Băsescu, într-o conferinţă de presă.

Cu o zi înainte, preşedintele român declara că România doreşte ca la Summitul NATO de la Chicago să-şi declare apărarea antirachetă drept al treilea pilon al capacităţii defensive naţionale. "Capacităţile de pe teritoriul României vor fi funcţionale în 2015", a precizat Băsescu.

Scutul de apărare anti-rachetă operaţionalizat în prima fază acoperă de acum România, Bulgaria, Turcia, Polonia, Italia şi Spania. El va fi coordonat de la baza Ramstein din Germania şi este compus dintr-un radar foarte puternic, amplasat în Turcia, sisteme de rachete SM-3 aflate pe fregatele Aegis din Marea Mediterană şi interceptoare amplasate în România şi Polonia. Aceasta este prima din cele patru etape ale dezvoltării complete a sistemului de apărare bazat pe tehnologie americană, în perioada 2018-2020.

Testarea noului complex IARS

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite