Rusia, mai incisivă sub conducerea lui Putin III

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vladimir Putin a revenit ieri la Kremlin pentru al treilea mandat de președinte, oferindu-i fotoliul de premier lui Dmitri Medvedev. Experții anticipează că, după această rocadă, Rusia va încerca să-și recâștige puterea regională.

Un studiu realizat de Asociaţia pentru Politică Externă prognozează că, de acum încolo, Moscova va fi mult mai incisivă în apărarea intereselor sale în Ucraina și Republica Moldova. Prin propunerea cu privire la crearea Uniunii Euroasiatice, Vladimir Putin a transmis deja un semnal clar despre intenţiile sale nu doar statelor CSI, dar mai ales Uniunii Europene. Kremlinul va face totul pentru a menţine situaţia actuală în Transnistria, iar șantajele energetice şi comerciale vor atârna deasupra Chişinăului ca sabia lui Damocles. Cât de pregătită este ţara noastră să facă faţă acestei ofensive și care este viitorul relaţiilor moldo-ruse ne vorbesc câţiva analiști și politicieni de la Chișinău.

IGOR CORMAN, preşedintele Comisiei Politică Externă din Parlament:

Rusia a fost, este şi va rămâne un partener foarte important pentru ţările din regiune, iar pentru noi - mai ales din perspectiva conflictului transnistrean, care nu tocmai ne facilitează relaţiile bilaterale. De aceea trebuie să păstrăm o atmosferă normală, să acţionăm cu demnitate, dar şi cu inteligenţă.

Putin nu e un conducător necunoscut. Cum se va comporta de această dată este o întrebare. Sunt posibile două scenarii. Dacă el va încerca să readucă puterea Rusiei, nu va fi prea bine pentru noi. Pe de altă parte, Rusia are nevoie de modernizare. Dacă Putin se va concentra pe reformele interne, va recurge la tehnologiile europene şi va avea nevoie de UE în calitate de partener, şi nu de oponent.

VICTOR CHIRILĂ, director executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă:

AIE încearcă să construiască un parteneriat strategic cu Rusia, care înseamnă, în viziunea ruşilor, să continue procesele expansioniste în CSI. În condiţiile în care Republica Moldova şi-a propus integrarea în UE, acest proiect este irealizabil şi nu e credibil nici măcar pentru Rusia, pentru că Moldova nu are o viziune clară şi există un şir de obstacole ce nu permit o astfel de relaţie.

De exemplu, integrarea noastră în comunitatea europeană energetică ar submina monopolul Gazprom în Europa, un lucru inacceptabil pentru Rusia. Parteneriatul strategic cu România nu e văzut cu ochi buni de Moscova. Şi nici participarea la GUAM, deoarece obiectivele organizaţiei subminează eforturile Rusiei de a-şi consolida statutul de putere regională.

OAZU NANTOI, expert în problema transnistreană:

Revenirea lui Putin la putere va însemna continuarea acelor relaţii confuze când, pe de o parte, Chişinăul mimează relaţii bune cu Moscova, iar, de cealaltă, Federaţia Rusă îşi promovează propriile interese în ţara noastră. Ultimul sondaj a arătat că aşteptările pozitive ale cetăţenilor de pe ambele maluri ale Nistrului în legătură cu revenirea lui Putin se ridică la 80%. Nu sunt antirus, dar nu înţeleg ce fel de aşteptări au moldovenii când noi continuăm să fim şantajaţi cu datoriile faţă de Gazprom, avem trupe ruseşti, iar un tânăr a fost împuşcat la începutul anului. Nu e nevoie de o retorică antirusească, însă Moldova trebuie să-şi consolideze poziţia prin promovarea unei politici consecvente faţă de Rusia.

VITALIE CIOBANU, publicist:

Declaraţiile lui Putin din campania electorală, iniţiativa lui privind crearea Uniunii Euroasiatice, care ar îngloba fostele republici sovietice, sporirea bugetului pentru apărare, numirea lui Rogozin pe frontul transnistrean, toate aceste elemente întăresc ideea că Putin revine la Kremlin dornic să compenseze regresul ţării din ultimii ani, când Medvedev a început să cocheteze cu Occidentul, pentru ca Rusia să redevină o putere mondială ca pe timpurile URSS. Politica guvernanţilor de la Chişinău trebuie să fie coerentă. Dacă am declarat că mergem spre UE, trebuie să fim consecvenţi şi să nu ne lăsăm şantajaţi. Comunitatea internaţională trebuie să audă vocea noastră, să ştie că nu suntem nişte pitici cu plasturi pe gură şi înghiţim tot ce ne bagă ruşii pe gât, avem identitate naţională şi aspiraţii europene. Şi atunci vom avea aliaţi importanţi în lumea mare, care să ne apere de expansionismul rusesc.

BOGDAN ŢÂRDEA, analist politic:

Metaforic vorbind, Putin nici nu a plecat. Reîntoarcerea lui în fruntea politicii ruseşti va însemna o fortificare a discursului şoimilor, în defavoarea oligarhilor liberali. Poziţia lui Putin va fi mult mai dură, mai principială şi mai intransigentă. Totuşi, sunt tentat să cred că Federaţia Rusă se va concentra pe atragerea Ucrainei în Uniunea Euroasiatică. Trebuie să recunoaştem că Republica Moldova nu figurează azi pe agenda politică a Rusiei, oricât de tare nu ne-am umfla noi în pene şi cât n-am vorbi de expansionismul rusesc. La noi, Rusia va fi activă doar în dosarul transnistrean, unde există interese geostrategice. În rest, va fi o abordare laisser-faire.

Citeşte cele mai importante ştiri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite