Retragerea lui Alexandru Tănase din politică: recunoaşterea unui eşec?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ştirea despre plecarea lui Alexandru Tănase de la Ministerul Justiţiei a fost percepută ca un şoc de foarte multă lume. Cei din tabăra PCRM şi simpatizanţii lor au motive de jubilaţie.

La rândul lor, cei care au votat pentru PLDM sau cei care ţin la AIE s-au întristat de-adevăratelea. Alexandru Tănase este nu numai unul dintre cei doi prim-vicepreşedinţi ai liberal-democraţilor şi unul dintre cei mai competenţi şi vizibili miniştri, dar şi un simbol al schimbării, o mascotă a PLDM şi a întregii noi clase politice de la Chişinău.

Avocat de meserie, a intrat în scena publică drept unul dintre membrii de frunte ai noii formaţiuni politice, create în 2007. Nu este exagerat să spunem că a fost perceput drept egalul, alter-ego-ul, lui Vlad Filat. Asta explică reacţiile opiniei publice şi a comentatorilor politici la gestul său de a părăsi Ministerul Justiţiei şi de a accepta - la cererea sa - numirea în funcţia de judecător la Curtea Constituţională.

Este, fără îndoială, o recunoaştere a unui eşec în promovarea reformelor pe care le-a conceput şi a început să le implementeze. A spus într-un interviu acordat postului de radio „Europa Liberă", difuzat la 3 aprilie, că cele două impedimente majore în calea înfăptuirii reformelor sunt lipsa voinţei politice şi absenţa noilor cadre. A afirmat că nu poţi obţine rezultatul scontat dacă implementarea reformelor este lăsată în seama unor oameni ai vechiului regim.

Este o mărturisire foarte gravă. Reforma preconizată a Curţii Supreme de Justiţie, adică eventuala concediere a circa 70-80 la sută dintre judecătorii din instituţia respectivă, după spusele sale, a trezit nemulţumirea a jumătate dintre colegii săi. Şi, deşi nu a spus-o direct, putem presupune că acelaşi lucru e valabil şi pentru reforma anunţată a CCCEC.

Tănase nu a precizat clar dacă e vorba de rezervele colegilor săi din PLDM sau a celor din AIE în ansamblu. În interviul menţionat, Alexandru Tănase afirma că noua putere este neputincioasă şi indecisă în a demonta sistemul corupt din justiţie şi că s-ar afla chiar în „buzunarul" acestui sistem mafiot, care datează din anii 1990, dar care s-a consolidat simţitor în anii de guvernare a PCRM.

Pe cât de credibile sunt spusele lui Alexandru Tănase? Dacă ar fi iniţiat un alt partid politic, am fi avut temei să punem la îndoială afirmaţiile sale, deoarece acestea ar fi fost destinate atragerii unui segment al electoratului şi creşterii popularităţii sale.

În situaţia în care optează pentru postul de judecător la Curtea Constituţională, funcţie incompatibilă cu politica, declaraţiile sale trebuie luate ca un semnal serios la adresa pericolelor ce ameninţă noua putere de la Chişinău. Este de remarcat modul elegant în care Tănase se retrage din politică.

Dar asta nu înseamnă că nu a fost ferm în a puncta câteva cauze care l-au determinat să ia decizia oarecum neaşteptată chiar şi pentru colegii săi din partid. Astfel, într-un interviu acordat pentru Publika TV, a vorbit de probleme precum ar fi democraţia în interiorul partidului, confundarea principiului individual cu cel instituţional, dar şi de un eventual viraj al AIE per ansamblu într-o direcţie contrară scopurilor revoluţiei din 7 aprilie. De altfel, a criticat şi maniera în care a fost gestionat dosarul „7 aprilie 2009". A spus chiar, cu altă ocazie, că AIE ar putea repeta soarta ADR-ului.

Acum, cu plecarea lui Tănase din PLDM, acest partid pierde o personalitate marcantă. Fără îndoială că liberal-democraţii au numeroşi oameni cu caracter şi cu o pondere însemnată în societate, dar este evident că nimeni nu avea o autoritate mai mare în rândurile partidului şi electoratului, cu excepţia lui Filat evident, decât Alexandru Tănase.

Ce-ar fi însă dacă dezacordurile dintre Filat şi Tănase ar viza doar viteza schimbărilor, şi nu esenţa lor? Peste un timp nu prea îndepărtat, vom avea un răspuns clar în acest sens. Este un test decisiv pe care trebuie să-l treacă PLDM, pentru că de asta depinde şansa europeană a Republicii Moldova. De fapt, viitorul nostru, al tuturor.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite