Republica Moldova, tot mai aproape de UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Republica Moldova a fost notată cu 8,6 puncte din 10 posibile pentru acţiunile din prima fază a procesului de implementare a planului de acţiuni pentru liberalizarea vizelor.

Aceasta este una din concluziile raportului elaborat la finalul primei etape de liberalizare a vizelor de către Centrul Român de Politici Europene în colaborare cu Asociaţia pentru Politică Externă.

Victor Chirilă, directorul Asociaţiei pentru Politică Externă, a menţionat că 84% din obligaţiunile asumate de Republica Moldova faţă de Uniunea Europeană au fost îndeplinite deja. Mai sunt rezerve la capitolele neadoptarea legii antidiscriminare şi corupţie.
„Se vorbeşte prea mult despre antidiscriminare şi prea puţin despre anticorupţie. Campania împotriva legii nu provine din neştiinţă, ci e un calcul politic. Tot un calcul politic a fost concentrarea dezbaterii pe tema homosexualităţii", a declarat Cristian Ghinea, directorul Centrului Român de Politici Externe.
Referindu-se la restanţele în domeniul politicilor anticorupţie, experul a enumerat strategia de refotmare a centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei şi înfiinţarea Comisiei Naţionale de Integritate. CCCEC este o instituţie asupra căreia se concentrează atenţia şi dezbaterile pubice pe subiectul corupţiei. Există un proiect de reformare a CCCEC elaborat cu asistenţă europeană. Strategia de reformare a fost trimisă către guvern, dar o decizie întârzie. „Doar schimbarea subordonării CCCEC nu rezolvă mare lucru. Centrul este un organ poliţienesc, când ar trebui să mult mai mult", a accentuat Cristian Ghinea.

Experţii sunt sceptici şi vizavi de progresele înscrise de Ministerul de Interne. Reforma aici a început prin legi adoptate în prima fază. „Rezistenţa în sistem este mare, corpul de ofiţei, mulţi rămaşi încă din sistemul sovietic, vor opune rezistenţă la demilitarizare", este menţionat în raport.
Iar cât priveşte Comisia Naţională de Integrare aceasta a fost înfiinţată printr-o lege adoptată în 2011 şi ar fi trebuit să devină funcţională din 1 mai 2012. Acest lucru nu s-a întâmplat.

Verde pentru a doua fază

Una din soluţiile propuse de experţi pentru a diminua corupţia ese de a pune într-o singură instituţie poliţiştii şi procurorii anticorupţie.
Echipa de specialişti care a elaborat raportul recomandă Comisiei europeane să fie totuşi flexibilă şi să accepte trecerea în faza a doua chiar şi fără adoptarea legii antidiscriminare, inclusiv cu celelalte lacune, urmând ca acestea să fie condiţii pentru a doua parte a procesului de implementare a Planului de Acţiuni.

Totaluri făcute la un an

Acest raport constituie atât o evaluare a progreselor făcute de Republica Moldova în implementarea Planului de Acţiuni pentru liberalizarea vizelor, cât şi o punere în context a relaţiei Chişinău-Bruxelles. Prima fază de implementare a procesului de implementare a planului de acţiuni pentru liberalizarea regimului de vize cu Uniunea Europeană a demarat în ianuarie 2011.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite