Referendum: S-au deschis secțiile de votare în România. Află unde vor vota cetățenii români aflaţi în Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Referendumul pentru demiterea președintelui a început de sâmbătă aseară, în diaspora. Prima secţie de votare s-a deschis la Auckland, în Noua Zeelandă, la ora 22.00 a României, a informat Ministerul Afacerilor Externe. Duminică, la ora 07:00 s-au deschis secțiile de votare și în România, respectiv Republica Moldova.

UPDATE 12.30 Autorităţile române au pregătit 48.600 de buletine de vot pentru alegătorii din Republica Moldova. Moldovenii cu cetăţenie românească pot vota la referendumul având la ei fie paşaportul românesc, fie cartea de identitate. Totodată, în secţiile de votare deschise pe teritoriul Republicii Moldova pot vota şi turiştii români sau persoanele aflate în deplasări de lucru.

Cetăţenii români aflaţi în Republica Moldova îşi pot exercita dreptul de vot la 14 secţii de votare. La Chișinău, Bălți și Cahul veți putea vota la Secţia Consulară a Ambasadei României. La Ungheni, urnele de vot vor fi amplasate la Biroul Consular al României. De asemenea, în Capitală veți mai putea vota la Liceul Gaudeamus și la Liceul Teoretic român-francez Gheorghe Asachi. Cetăţenii români aflaţi în Republica Moldova pot vota și la Căuşeni, la Casa Limbii Române, la Hânceşti, la Primărie și la Ialoveni, la Casa de Cultură. La Orhei și la Nisporeni, secțiile de votare va fi amplasate la școala de Muzică, la Călăraşi, la Primărie, la Cantemir, la Casa de Cultură, iar la Soroca- la Liceul Constantin Stere.

Votul diasporei

Procesul electoral la referendumul privind demiterea preşedintelui a început în Rusia, duminică dimineaţa, la ora locală 7:00 (6:00 ora României), odată cu deschiderea celor trei secţii de votare de pe teritoriul acestei ţări, organizate la misiunile diplomatice ale României de la Moscova, Sankt Petersburg şi Rostov pe Don.

Cetăţenii români care se vor prezenta la urne vor putea vota pe baza paşaportului simplu, de serviciu sau diplomatic sau prezentând cartea de identitate, a precizează Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti. MAE român a trimis 500 de buletine de vot la secţia de votare 107 din incinta Ambasadei României la Moscova şi câte 100 de buletine la secţiile de la consulatele din Rostov pe Don (108) şi Sankt Petersburg. Secţia de votare nr. 229, organizată la Auckland, s-a deschis la ora locală 7.00 din Noua Zeelandă. Având în vedere fusul orar, următoarele secţii care se vor deschide la ora 00.00, ora României, vor fi în Australia, la Canberra (secţia nr.17), Sydney (secţia nr.18) şi Melbourne (secţia nr. 151).

Conform legii, votul în secţiile de votare din străinătate se derulează în intervalul orar 7.00-23.00, ora locală din ţările unde sunt localizate secţiile. Procesul de votare în secţiile din străinătate se va încheia luni, 30 iulie, la ora 7.00 a României, când se vor închide secţiile de votare de pe coasta de Vest a Americii de Nord, în oraşele Los Angeles, San Francisco, Portland, Sacramento şi Seattle din SUA şi Vancouver din Canada.

Ministerul Afacerilor Externe al României a organizat pentru acest scrutin 306 secţii de votare în afara ţării, fiind expediate către acestea 600.000 de buletine de vot. La alegerile prezidenţiale din noiembrie-decembrie 2009, MAE a organizat 294 de secţii de votare în străinătate. La primul tur, din 22 noiembrie, au votat 94.000 de români în secţiile din străinătate, iar la turul al doilea, din 6 decembrie, au fost înregistraţi 147.600 de votanţi, amintește Mediafax.

Ministerul de Externe al României a triplat numărul secţiilor de vot din Republica Moldova

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite