Provocările preşedintelui Timofti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae Timofti a fost felicitat de președintele interimar Marian Lupu. Foto de Tudor Iovu
Nicolae Timofti a fost felicitat de președintele interimar Marian Lupu. Foto de Tudor Iovu

Mandatul lui Nicolae Timofti va fi dificil, mai ales că liderii partidelor din AIE vor încerca să-l atragă de partea lor în lupta contra concurenţilor.

În timp ce preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii pune la punct ultimele treburi în vechiul său birou, reşedinţa de stat şi maşina preşedintelui ţării au fost deja lustruite cu multă grijă. De aici încolo începe marea provocare a lui Nicolae Timofti: să realizeze tot ce a promis de la tribuna Parlamentului, dar şi să împace Puterea cu Opoziţia. „Vreau să discut cu Opoziţia, dar dacă PCRM nu vrea, ce să fac? Înseamnă că nu au nevoie de asta", ne-a spus Nicolae Timofti imediat după ce a fost ales de cei 62 de deputaţi necomunişti. De cealaltă parte, Opoziţia îl contestă şi îl consideră nelegitim, ca şi întreaga guvernare.

Judecătorul cu o experienţă de 36 de ani va lua acum lucrurile de la capăt, mai ales că a fost o candidatură de compromis. „Aşteptările din societate legate de noul şef de stat sunt mari, la fel ca şi tensiunea socio-economică. Va fi un mandat dificil, dar Nicolae Timofti are toate posibilităţile să fie un preşedinte activ", îl încurajează Oazu Nantoi.
„Pe parcursul acestor ani, am fost martorii diferitor scandaluri şi reglări de conturi. Iată de ce încercarea lui Nicolae Timofti de a se înscrie într-un anumit echilibru dinamic şi schimbător din cadrul AIE va fi complicată", comentează şi Nicolae Chirtoacă.
Mai mult, după ce apele se vor linişti, iar entuziasmul va trece, fiecare partid din coaliţie va încerca să-l tragă de partea sa. „Cu părere de rău, cele trei componente ale AIE vor încerca să-l aibă nu doar ca partener, ci să-l atragă de partea lor în lupta contra concurenţilor. Asta ar putea să-l sustragă de la exercitarea atribuţiilor de preşedinte", mai crede fostul ambasador la Washington.

PROMISIUNI-STANDARD

În discursul său, Nicolae Timofti a reiterat multe probleme cu care se confruntă ţara, printre care şi soluţionarea conflictului transnistrean. „Voi susţine toate acţiunile îndreptate spre consolidarea încrederii între cele două maluri ale Nistrului", a promis preşedintele ales.
„Nicolae Timofti a venit cu declaraţii standard, făcute la noi de mai toţi politicienii. Atribuţiile principale în acest sens revin Parlamentului şi Guvernului. În realitate, dacă se şi rezolvă ceva, se întâmplă nu datorită politicienilor", a comentat Oazu Nantoi.
Noului şef de stat nu i-a scăpat nici declaraţiile legate de combaterea corupţiei. „Lupta cu acest fenomen trebuie să o începem de la faptul că-i vom recunoaşte existenţa şi, fără a ne ascunde după deget, îi vom stabili adevăratele proporţii", a vociferat magistratul, amintind şi de independenţa Justiţiei.
„Dacă se va încadra armonios ca preşedinte în toată construcţia statală, cred că va aduce aportul pentru anumite schimbări în Moldova, inclusiv în lupta cu corupţia sau în reforma puterii judecătoreşti", a comentat avocatul Vitalie Nagacevschi.

INTEGRAREA EUROPEANĂ, IREVERSIBILĂ

Combaterea sărăciei şi atragerea de investiţii a fost o altă promisiune care a răsunat de la tribuna Parlamentului. „E adevărat că pe unii investiţiile i-ar scăpa de sărăcie, pe majoritatea însă nu-i va ajuta cu prea multe. Trebuie totuşi să-i dăm un credit de încredere", este de părere fostul premier Ion Sturza.
Integrarea europeană rămâne însă în capul listei: „Acest proces este unul mult prea complex, mult prea important pentru viitorul ţării şi, principalul, este ireversibil".
„Dacă nu s-ar fi ales un preşedinte, Moldova ar fi devenit ridicolă cu incapacitatea sa de a alege şeful statului. Acum oficialii nu mai au nicio scuză în adoptarea reformelor, care ar urni starea de lucruri", a comentat Eugen Revenco, director executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă.

"Vreau să discut cu Opoziţia, dar dacă PCRM nu vrea, ce să fac? Înseamnă că nu au nevoie de asta.
Nicolae Timofti
Preşedintele ales

"Cele trei componente ale AIE vor încerca să-l aibă nu doar ca partener, ci să-l atragă de partea lor.
Nicolae Chirtoacă

Analist

Lecţii de la foştii preşedinţi

Mircea Snegur şi Petru Lucinschi îi sugerează lui Nicolae Timofti să îşi aleagă echipa potrivită care îl va consilia. „Va avea nevoie de consilieri bine pregătiţi. În numele instaurării unei stabilităţi, să devină un împăciuitor între putere şi opoziţie", îi sugerează primul preşedinte, Mircea Snegur, care este gata să-i ofere noului preşedinte oricât de multe sfaturi va avea nevoie, chiar şi la un ceai, aşa cum a sugerat democratul Dumitru Diacov. Este gata să-l ajute şi Petru Lucinschi, cel de-al doilea şef de stat. „Nu am avut demult o stare de entuziasm care ar cuprinde întreaga populaţie. El ar trebui s-o păstreze cât mai mult timp. Nicolae Timofti va trebui să găsească pârghii care i-ar permite să fie la curent cu viaţa reală. Doamne fereşte să se limiteze la un cerc de oameni cu anumite viziuni. Toate celealte se învaţă treptat", spune Lucinschi.

NOUA FAŢĂ A ŢĂRII

Ludmila Andronic, specialistă în Relaţii Publice, îi recomandă să evite să devină un tătic bun cu toată lumea, dar nici să nu fie un om rigid, greu de abordat. „Preşedintele, care este faţa numărul unu în ţară, trebuie să scape de stresul alegerilor. I-ar trebui mai multă simplitate în voce, mai multă fermitate în gesturi. I-aş sugera să vină cu o adresare televizată către popor şi să clarifice repede mesajul de politica externă. Mai ales că europenii l-au salutat deja şi să grăbesc să vină în vizite oficiale", spune Ludmila Andronic. ;

Mesaje de felicitare atât din Est, cât şi din Vest

După scrutinul de vineri, mesajele de felicitare adresate lui Nicolae Timofti s-au grăbit să vină atât din Est, cât şi din Vest. Preşedintele României, Traian Băsescu, a ţinut să-l felicite printre primii, la telefon, asigurându-l de sprijinul său deplin pentru continuarea proceselor de reformă internă şi de apropiere de Uniunea Europeană. „Moldova are în faţă o perioadă dificilă, dar toate instituţiile vor activa la capacitate maximă de acţiune, ceea ce înseamnă că şansele de a adopta o politică orientată către Europa sunt destul de mari", a comentat pentru „Adevărul" Atilla Korodi, preşedintele Comisiei de Relaţii Externe a Camerei Deputaţilor de la Bucureşti.
Singurul mesaj oficial venit de la Moscova a fost cel al Patriarhului Moscovei şi al Întregii Rusii Kiril, despre care analiştii spun că ar fi un semn că reprezentanţii Kremlinului l-ar fi acceptat pe Nicolae Timofti.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite