Pentru a fenta embargoul internaţional, Iranul îşi înregistrează navele petroliere în Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la 1 iulie, Uniunea Europeană a pus în aplicare embargoul cu privire la importul de petrol iranian. Cu câteva săptămâni mai devreme, Compania Naţională Petrolieră Iraniană (NITC) a început preventiv să-și schimbe pavilioanele, renunțând la cele din Cipru și Malta în favoarea Republicii Moldova, Tuvalu, Siera leone sau Tanzania, anunţă Unimedia, citând publicaţia malteză The Malta Independent.

Potrivit The Malta Independent, Iranul, care se confruntă cu sancţiuni din ce în ce mai presante din partea comunității internaţionale, din cauza implementării programului său nuclear, renunță la pavilionul Maltei și își transferă navele petroliere sub alte pavilioane precum cele ale Republicii Moldova, Tuvalu, Tanzaniei, Sierra Leone și Boliviei, scrie publicația malteză The Malta Independent într-o investigație jurnalistică.

La 1 iulie, Uniunea Europeană a pus în aplicare embargoul cu privire la importul de petrol iranian. Cu câteva săptămâni mai devreme, Compania Naţională Petrolieră Iraniană (NITC) a început preventiv să-și schimbe pavilioanele, renunțând la cele din Cipru și Malta. NITC a întreprins aceste acțiuni pentru a evita sancțiunile impuse.

„Schimbarea steagurilor flotei a fost o acţiune transparentă şi preventivă", se spune într-o declarație recentă a NITC. Compania insistă că în acțiunile ei nu este nimic ilegal și că ea nu este proprietatea guvernului iranian, fapt disputat de autoritățile de la Brussels și Washington DC.

NITC, fosta întreprindere de stat iraniană, care s-a autodeclarat în 2000 ca fiind privatizată, a transferat în 2008 pavilioanele navelor petroliere sale din Iran în Malta şi Cipru. Această acțiune a urmat după ce Statele Unite au inclus flota sa comercială în lista neagră.

Printre surse pe care se bazează publicația malteză în investigația sa se numără Biroul de Control al Activelor Străine de pe lângă Trezoreria S.U.A. (OFAC).

În total, sub pavilion moldovenesc au fost transferate cel puțin opt nave, precizează The Malta Independent.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite