Pensiile mici, bune să-ţi faci PR politic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Câţiva deputaţi democraţi din Parlamentul Republicii Moldova propun modificarea legislaţiei, astfel încât pensiile mai mici de 1.500 de lei să fie indexate cu un procent mai mare decât restul, pentru a elimina inechitatea socială. Iniţiativa, ce va necesita circa 600 de milioane de lei, e calificată de experţi drept una populistă.

În fiecare an, la 1 aprilie, pensiile de asigurări sociale de stat sunt indexate, iar coeficientul de majorare se calculează în baza ratei anuale a inflaţiei şi în funcţie de creşterea salariului mediu pe ţară. Astfel, în acest an toate pensiile au fost majorate la fel - cu 9,6%.
Este un sistem inechitabil, susţin în unison şi specialiştii, şi politicienii. Astfel în acest an, pensionarii care primesc în medie 800 de lei s-au ales cu o majorare de vreo 80 de lei, în timp ce în cazul beneficiarilor de pensii de 8.000 de lei creşterea a fost de aproape 800 de lei, adică de zece ori mai mare. Altfel spus, indexarea a fost resimţită mai mult de cei care beneficiază de pensii de lux.

Nu e o glumă! Pensiile cresc de la 1 aprilie cu 9,6%

Majorarea pensiilor cu 9,6% va necesita circa 500 miloane de lei

FORMULA DE INDEXARE VA FI MODIFICATĂ

Deputaţii democraţi propun modificarea formulei actuale de indexare, astfel încât coeficientul aplicat pensiilor mai mici de 1.500 de lei să fie practic de două ori mai mare decât în cazul plăţilor sociale ce depăşesc valoarea respectivă. „Dacă această formulă ar fi fost aplicată de la 1 aprilie 2012, pensia medie din agricultură ar fi crescut cu 105,13 lei, şi nu cu 75,32 lei, iar pensia medie pe economie s-ar fi mărit cu 120,68 lei, şi nu doar cu 86,45 lei", precizează autorii iniţiativei.
Deputaţii au calculat că aplicarea noului mecanism va necesita anul viitor o majorare a cheltuielilor bugetare cu circa 589 de milioane de lei. Viorica Antonov, expert asociat la IDIS Viitorul, susţine însă că ar putea fi vorba de costuri de implementare de peste un miliard de lei.
Deputatul Adrian Candu, unul dintre autorii proiectului, se contrazice. „Aceasta nu va implica o creştere a cheltuielilor bugetare. De fapt, e vorba doar de o redistribuire a banilor prevăzuţi pentru indexarea pensiilor", a precizat parlamentarul.
Propunerea democraţilor pare să fie susţinută şi de liberali. „Este o iniţiativă logică şi bună, a cărei implementare va aduce o echitate mai mare la indexarea pensiilor", a declarat Valeriu Munteanu, deputat PL.

O inițiativă populistă

În schimb, colegul său de alianţă liberal-democratul Veaceslav Ioniţă este sceptic. „E nevoie de o reformă a întregului sistem de pensionare, pentru a aduce echitate şi corectitudine la distribuirea banilor existenţi. Totodată, trebuie eliminate o serie de deficienţe ale sistemului de pensionare, inclusiv faptul că funcţionari sunt privilegiaţi, în detrimentul celorlalţi pensionarii, ceea ce este o rămăşiţă din epoca sovietică", a menţionat Veaceslav Ioniţă.

Arcadie Barbăroşie, directorul executiv al Institutului de Politici Publice, susţine că, deşi intenţia este una bună, iniţiativa democraţilor pare a fi mai degrabă o acţiune populistă. „Liderii PD, în special Vlad Plahotniuc, încearcă pe diverse căi, inclusiv cu astfel de iniţiative, să crească în sondaje. Întrebarea este de unde se vor găsi bani pentru a acoperi costurile?", a precizat analistul.

Laudă-mă, gură! Plahotniuc trimite scrisori alegătorilor în care le spune ce-a făcut pentru ei

„Din păcate, chestiunea majorării pensiilor revine, de regulă, o dată la patru ani pe agenda politicienilor", spune economistul Viorel Chivriga. Potrivit lui, în acest domeniu e nevoie de o reformă radicală, însoţită şi de schimbări în economie. „Problema resurselor necesare pentru indexarea pensiilor ar putea fi rezolvată prin optimizarea cheltuielilor bugetare, dar şi prin asigurarea unei creşteri economice mai mari şi colectarea mai bună a impozitelor", consideră economistul.

PENSIA MEDIE,300 DE DOLARI

Viorica Antonov califică drept anormală situaţia când 90% din pensionarii din Republica Moldova beneficază de alocaţii mai mici decât coşul minim de consum, care este de peste 1.400 de lei.
„Pensia medie ar trebui să ajungă la 300 de dolari. Mărimea reală a coşului minim de consum este mult mai mare decât cea oficială. Or, la calculare nu sunt incluse şi cheltuielile de întreţinere, care au crescut semnificativ în ultimii ani", afirmă Viorica Antonov.
În opinia expertului de la IDIS Viitorul, ar trebui stopată indexarea tuturor pensiilor după formula care este în vigoare acum, deoarece discrepanţa va continua să crească. „E necesar ca pensiile care depăşesc pragul de 4.000 de lei să nu mai fie supuse indexărilor până la un termen definit, spre exemplu, anul 2015. Astfel se va reduce treptat discrepanţa, iar cu banii economisiţi vor fi majorate cele mai mici pensii", explică Viorica Antonov.

Pericol de destabilizare a sistemului de pensionare

Circa 90% din pensionarii pentru limită de vârstă beneficiază de alocaţii mai mici decât minimul de existenţă. Totodată, pensia medie reprezintă doar 28,2% din salariul pe economie, pe când Codul European de Securitate Socială stabilește o proporţie de 40%. Estimările arată că, dacă se menţine sistemul actual de plăţi, raportul dintre pensie şi salariu se va diminua până la 14% în anul 2040. În aceste condiţii va creşte dramatic presiunea asupra statului care este obligat să asigure plata şi indexarea plăţilor sociale, fapt ce va duce la destabilizarea sistemului de pensii.

Pensiile cresc pe hârtie, reforma bate pasul pe loc

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite