Parlamentul Republicii Moldova a votat politica fiscală pentru anul 2011

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După patru ore de discuţie aprinse cu replici dure, deputaţii din cadrul Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE) au votat în primă lectură politica fiscală pentru anul 2011. Deputaţii Partidului Comuniştilor nu au susţinut proiectul propus de Guvern.

Documentul prezentat în Parlament de ministrul Finanţelor, Veaceslav Negruţa a fost susţinut fără critici doar de către fracţiunea Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM) condus de premierul Vlad Filat. În schimb celelalte două partide din cadrul AIE, Democrat şi cel Liberal au adus critici dure la acest document şi au cerut ca acesta să fie revizuit.

Astfel liderul PL, Mihai Ghimpu, dar preşedintele Parlamentului, Marian Lupu, au anunţat că susţin proiectul în prima lectură, dar cu condiţia ca să fie efectuate mai multe modificări în a doua lectură.

Majorarea cu 50% a accizelor la băuturile alcoolice și țigarete a fost votată în Parlament

Deputaţii au aprobat majorarea de la 1 aprilie 2011 cu 50% a cotelor accizelor la băuturile alcoolice tari şi la ţigarete cu şi fără filtru. Ministrul Finanţelor, Veaceslav Negruţa, a spus că această măsură va permite acumularea de surse financiare suplimentare la buget şi va contribui la controlul şi reducerea consumului de produse dăunătoare sănătăţii populaţiei.

În schimb, fracţiunea Partidului Democrat a cerut majorarea cu 100% a cotei fixe din acciza la ţigări, care, potrivit ministrului Finanţelor, ar fi în favoarea importatorilor de ţigări şi ar distruge producătorul autohton.

Un alt bloc de măsuri propus de Guvern ţine de modificarea mecanismului de stabilire a cotelor taxelor locale prin anularea plafonului acestora, cu acordarea dreptului autorităţilor publice locale de a le fixa de sine stătător. De asemenea, a fost propusă sincronizarea taxei pentru folosirea drumurilor de către șoferii cu mașini înmatriculate în străinătate, ale căror gabarite depăşesc limitele admise, cu taxa achitată de şoferii moldoveni.

Un subiect care a generat discuţii aprinse a fost cel ce prevede impozitarea remitenţelor. Cel mai revoltat a fost Mihai Ghimpu, liderul Partidului Liberal. „Fracţiunea PLDM insistă să fie impozitate remitenţele. PL este împotriva acestui lucru. Ei au acceptat doar ceea ce au vrut: controlul şi înlocuirea instanţelor de judecată, remitenţele însă au rămas", a declarat Mihai Ghimpu.

Mărul discordiei în Parlament: controalele fiscale asupra agenților economici

Discuţii aprinse în Legislativ a generat şi acordarea dreptului autorităţii fiscale de a efectua controlul direct asupra procedurii de executare a amenzilor aplicate agenţilor pentru încălcări. Deputatul democrat Adrian Candu s-a arătat indignat de faptul că Inspectoratul Fiscal va avea puteri sporite de control.

„Un membru al Comisiei economie, buget si finanţe a ameninţat chiar ieri un agent economic că i-l va trimite în ospeţie pe şeful Inspectoratului Fiscal. Nu cumva noi mergem in contradicţie cu programul de guvernare, care şi-a luat obligaţia să reducă numărul de controale?", a spus Candu.

Veaceslav Negruţa a ţinut să precizeze că în sistemul actual circa 90-95% din încălcările comise de agenţii economici nici nu ajung în instanţa de judecată şi prejudiciile nu pot fi recuperate, din acest motiv a şi fost înaintată această propunere.

Deputaţii s-au arătat nemulţumiţi şi de propunerea Guvernului ca împrumuturile şi granturile externe să nu mai fie supuse aprobării în Legislativ. Deputatul PCRM Igor Dodon a spus că această prevedere va da mână liberă Guvernului, care nu va cere părerea Legislativului, ci doar îi va anunţa despre împrumuturi şi despre modul în care au fost acestea cheltuite.

Premierul Vlad Filat a susţinut că „încercările de a modifica proiectul bugetului, pentru 2011 propus de Guvern, denotă anumite interese", fără a oferi vreun nume, partid sau grupare oligarhică.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite