PCRM cere stabilirea datei referendumului pentru aderarea la Uniunea Vamală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
PCRM la proteste
PCRM la proteste

Deputaţii comunişti au cerut convocarea pe 13 septembrie a unei şedinţe extraordinare a Legislativului. Singura chestiune care urmează să fie inclusă pe ordinea de zi este „Stabilirea datei pentru referendumul de aderare la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan.

„Trebuie să facem acest lucru acum, altfel riscăm să pierdem Republica Moldova. Şansele ca Parlamentul să aprobe data unui referedum sunt minime fiindcă vor încerca să blocheze această iniţiativă. Vom depune toate eforturile ca vocile oamenilor să fie auzite în forul legilativ", a declarat comunistul Sergiu Sârbu.

Vara aceasta şi Partidul Social Democrat a venit cu propunerea de a organiza referendum în aceeaşi chestiune. Comisia Electorală Centrală a depistat însă că procedurile de colectare a semnăturilor pentru referendum au fost efectuate cu anumite încălcări ale Codului Electoral şi ideea a fost respinsă.

Victor Chirilă, director executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă, susţine că „Uniunea Vamală reprezintă un club de state cu sisteme de guvernare autoritare: o democraţie dirijată de Kremlin în Rusia, ultima dictatură din Europa în Belarus; şi un autoritarism luminat cu un preşedinte pe viaţă în Kazahstan".

Expertul mai e de părerea că „sirenele Uniunii Vamale de pe malurile Bâcului nu spun niciun cuvânt că avantajele economice sunt departe de a fi echitabile. Ni se promite că Uniunea Vamala va soluţiona problema transnistreană, dar se omite intenţionat să ni se spună cum va fi ea rezolvată".

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite