PCRM câştigă Capitala, dar pierde ţara

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comuniștii se declară câștigători la Chișinău
Comuniștii se declară câștigători la Chișinău

Partidul Comuniştilor va deţine majoritatea în Consiliul Municipal Chişinău, obţinând 26 de mandate în urma scrutinului de duminică. Liberalii vor avea 17 reprezentanţi în forul local, liberal-democraţii - şapte, iar democraţii - un singur consilier.

„Vom repeta această victorie cât de curând", promite Igor Dodon, candidatul PCRM la funcţia de primar de Chişinău, care se va bate în turul doi cu liberalul Dorin Chirtoacă.

„Dacă vom avea un primar liberal şi un consiliu comunist, activitatea autorităţilor locale s-ar politiza excesiv. De preferat, să fie de aceeaşi «culoare». Pe de altă parte, acest lucru ar favoriza cetăţenii, pentru că ar exista un control mai strict", spune analistul Arcadie Barbăroşie.

La nivel naţional, comuniştii pierd teren. Opoziţia a acumulat 32,71% din totalul mandatelor de consilieri raionali, faţă de 41,44% obţinute la alegerile locale din 2007. „Marele câştigător al acestui scrutin este AIE. Întrebarea este cât de funcţională va fi Alianţa la nivel local, unde prevalează alt gen de interese şi îşi pun amprenta relaţiile de rudenie", se întreabă istoricul Octavian Ţâcu.

Lupta continuă. 645 de localităţi şi-au ales duminică primarii, iar în alte 253 pe 19 iunie va avea loc turul doi de scrutin.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite