DOCUMENT OSCE a elaborat un plan de reglementare a problemei transnistrene ce presupune federalizarea Republicii Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Documentul anonim poartă antetul preşedinţiei irlandeze a OSCE
Documentul anonim poartă antetul preşedinţiei irlandeze a OSCE

Mai multe portaluri ruseşti au publicat copia unui document cu antetul oficial al preşedinţiei irlandeze a OSCE şi cu semnătura Ninei Ştanski, şeful aşa-zisului minister de externe de la Tiraspol, care pare a fi un nou plan de soluţionare a conflictului transnistrean.

Din textul planului reiese că Transnitria va avea un statut special în cadrul Republicii Federative Moldoveneşti. Documentul care este datat cu 12 iulie 2012 prevede că procesul de stabilire a statului Transnistriei în calitate de regiune cu statut special a Republicii Moldova va decurge în trei etape, fiecare cu o durată nu mai mare de şase luni.

Prima etapă ar urma să înceapă cu adoptarea unei legi cu privire la statutul special al regiunii şi în baza căreia ar urma ca până în decembrie 2012 să fie organizate alegeri democratice în Sovietul Suprem de la Tiraspol.

Potrivit proiectului, Transistria va avea dreptul să iasă din componenţa Republicii Moldova în cazul adoptării unei decizii de unire cu alt stat, sau ca urmare a pierderii de către Republica Moldova a statutului de subiect al dreptului intenaţional.

În cadrul Republicii Federative Moldoveneşti va circula o singură valută, vor fi înlăturate toate barierele vamale şi comerciale interne.

Pentru înlăturarea posibilelor divergenţe va fi creast un comitet special de conciliere în care vor intra câte doi reprezentanţi din partea Chişinăului şi Tiraspolului şi cţte unul din partea UE, SUA, OSCE, Ucraina şi Rusia. Documentul anonim nu spune nimic despre prezenţa militară rusă în Republica Moldova, sau despre statutul de neutralitate.

OFICIAL RUS: Noi vedem viitorul Transnistriei în calitate de raion cu statut special în componenţa Moldovei

foto v
foto v
image
Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite