Nunțile din Parlament și divorțul din AIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul a acuzat de incompetență Procuratura, Securitatea și Comisia Pieței Financiare și a cerut demisia șefilor instituțiilor. „Trădare!", au strigat colegii din AIE. Și unii analiști politici cred că Vlad Filat dinamitează coaliția de guvernare și pune temelia unei alianțe PLDM-PCRM.

Scandalul și discuțiile despre demisii au fost pe ordinea de zi ieri în Parlament. Totul a început de la raportul privind atacurile raider asupra a patru bănci, prezentat de șeful Guvernului. „Nu a fost floare la ureche, așa cum declara iresposabil un coleg de alianță", l-a contrazis Vlad Filat pe ministrul Economiei, democratul Valeriu Lazăr. Țara s-a aflat în pragul unei crize sociale și economice de proporții, care ar fi avut consecințe grave asupra cetățenilor și securității statului, a accentuat premierul.

Filat a sugerat că atacatorii au avut complici în instituțile statului, iar în spatele acestor acțiuni, planificate din timp, au stat persoane cu interese de afaceri în sistemul bancar.

„Comisia Națională a Pieței Financiare a avut un comportament cel puțin haotic și neprofesionist", a apreciat prim-ministrul. „Din motive neconvingătoare, CNPF a pus sechestru pe acțiuni cu o întarziere de cinci zile, timp suficient ca situația să evalueze doi pași decisivi", a precizat Filat. El a acuzat de incompetență și Serviciul de Informații și Securitate („este inacceptabil să nu fi știut din timp despre acest caz"), precum și conducerea Procuraturii Generale pentru că ar fi avut o reacție lentă „de parcă era în așteptarea unei indicații". În schimb, Centrul Anticorupție „și-a făcut datoria, chiar dacă a ezitat la început".

„Am greşit atunci când la formarea AIE 2 am acceptat ca cele mai importante instituţii de forţă ale statului să ajungă în mâna unui singur partid, de fapt, în mâna unui singur om", a punctat liderul PLDM, referindu-se, probabil, la democratul Vlad Plahotniuc. Pe lângă demiterea celor trei conducători, Filat a cerut depolitizarea acestor funcții și a promis că va veni cu remanieri săptămâna viitoare și în Guvern.

Și fotoliul lui Marian Lupu s-a clătinat. „Dacă nu va pune la vot propunerea mea, înseamnă că vom avea nevoie de un alt președinte al Parlamentului", a declarat prim-ministrul. Într-un gând cu el au fost și deputații comuniști, care au cerut demisia lui Lupu pentru că nu respectă Regulamentul Legislativului.

„MIREASA E NERĂBDĂTOARE"

Liderul Partidului Democrat nu s-a arătat surprins de aceste reacții și a vorbit despre o „alianță roșu-verde". „Este o acțiune politică bine regizată și o trădare a AIE. Lozinca «Moldova fără Voronin, Moldova fără comuniști» nu a fost decât o momeală pentru alegători", a spus Marian Lupu.

Și liberalii au acuzat PLDM că a bătut palma cu PCRM. „Toată tevatura cu atacul raider a fost pusă la cale ca să asistăm la această nuntă între comuniști și liberal-democrați. Uitați-vă cât de nerăbdatoare este miresa! Asta se numește trădarea democrației", a spus deputatul PL Valeriu Saharneanu.

În replică, liderul fracțiunii PLDM, Valeriu Streleț, i-a acuzat pe liberali că au făcut o alianță în alianță cu democrații, „o nuntă care blochează toate reformele".
„Filat dă șah AIE 2 și pune începutul unei alianțe cu PCRM", a comentat analistul politic Roman Mihăeș, care crede că premierul s-a solidarizat cu PCRM cerând demisia acelorași funcționari.

Premierul joacă rolul procurorului. Probleme există și sunt grave, însă e nevoie de probe.

Roman Mihăeș, analist politic

Telenovela raider se sfârșește aici, începe un nou episod cu un făt-frumos pe cal alb.

Mihai Godea, deputat neafiliat

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite