Negocieri-record cu UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Visul moldovenilor de a călători liber în țările din Uniunea Europeană poate deveni realitate peste 18 luni, afirmă guvernanţii, dar şi experţii independenţi din Republica Moldova. Numărătoarea inversă va începe la 24 ianuarie, când Comisarul European pentru Afaceri Interne va aduce, oficial, la Chişinău, Planul de liberalizare a regimului de vize.

Vizita la Chişinău, programată pentru 24-25 ianuarie, a Comisarului European pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmstrom, care va înmâna oficial Planul de acţiuni privind liberalizarea regimului de vize, este un moment-cheie ce marchează finalizarea negocierilor dintre Moldova şi UE pentru acest subiect.
Potrivit Ministrului de Externe, Iurie Leancă, negocierile s-au desfăşurat într-un timp-record, lucru marcat de experţii europeni. Acestea au început, oficial, la 15 iunie 2010, iar la 16 decembrie Comisia Europeană a aprobat deja planul cu acţiunile pe care trebuie să le realizeze Moldova.

FRONTIERE SECURIZATE
Experţii spun că acum totul depinde de cât de repede va fi implementat Planul de acţiuni. Acesta prevede o serie de condiţii tehnice pe care Moldova trebuie să le îndeplinească. Este vorba, în special, de securizarea frontierei, a actelor de identitate şi combaterea migraţiei ilegale. „Punctele de frontieră vor trebui dotate cu echipament electronic de monitorizare cu circuit închis. Cu alte cuvinte, vor fi metode mai performante de control. De asemenea, va fi utilizat doar paşaportul biometric, care va face posibilă o verificare mai bună a persoanelor", spune Radu Vrabie, director de programe la Asociaţia pentru Politica Externă.

Potrivit specialiştilor, interesul locuitorilor din stânga Nistrului pentru paşaportul moldovenesc va creşte, iar acest lucru va avea un impact pozitiv asupra procesului de soluţionare a problemei transistrene. „În momentul în care cetăţenii din Republica Moldova cu paşaport albastru vor putea circula liber în Spaţiul Schengen, malul drept al Nistrului va deveni mult mai atractiv pentru locuitorii din Transnistria", afirmă Eugen Caras, şef adjunct al Departamentului Integrare Europeană din cadrul Ministerului de Externe.

INVAZIA MOLDOVENILOR, DOAR UN MIT
Experţii ne asigură, invocând exemplul Serbiei şi Kosovo, că obţinerea dreptului de liberă circulaţie în Spaţiul Schengen nu va fi împiedicată de conflictul transnistrean. Specialiştii susţin că odată cu obţinerea regimului de liberă circulaţie în spaţiul Schengen se va sparge mitul cum că moldovenii vor emigra în masă în Europa. Dimpotrivă, spun experţii, abolirea vizelor va normaliza fenomenul migraţiei. „Moldovenii vor pleca în UE doar cu acte în regulă, vor evita căile ilegale şi infracţiunile. Astfel, fluxul de emigranţi în UE va putea fi controlat mai bine", adaugă Radu Vrabie, expert APE.

Existența problemei transnistrene nu este un impediment pentru a ne mișca în dialogul de vize
Eugen Caras
Ministerul de Externe

LA MUNCĂ, DOAR CU PERMIS
Liberalizarea regimului de vize va permite cetăţenilor Republicii Moldova să circule liber în spaţiul Schengen în baza pașapoartelor biometrice pentru un sejur de scurtă durată, de maxim 90 de zile. „Acest regim nu va permite însă angajarea în câmpul muncii în ţările din spaţiul comunitar", explică Eugen Caras, şef adjunct al Departamentului Integrare Europeană al Ministerului Afacerilor Externe. Odată cu Acordul de liberalizare a regimului de vize, Moldova a semnat şi Acordul de readmisie, prin care s-a angajat să readucă în ţară moldovenii aflaţi ilegal pe teritoriul statelor membre UE și pe cei care au săvârșit infracţiuni.

Iurie Leancă: „CRED CĂ VOM REUȘI"

image

Foto: Iurie Leancă, Ministrul de Externe

„Adevărul": D-le ministru, când vom circula fără vize în UE? Experţii spun că peste 18 luni.

Iurie Leancă: Nu doar experţii. Acest termen a fost numit prima dată de ministrul de Externe al Italiei, Franco Frattini, anterior vicepreşedinte al Comisiei Europene şi comisar pentru Justiţie. El a invocat experienţa statelor din Balcanii de Vest şi, totodată, cunoaşte foarte bine dosarul Moldovei. Ştiind ce am făcut deja, zic că 18 luni este un termen mai mult decât real.

Ce conţine Planul de Acţiuni privind liberalizarea regimului de vize?
Sunt nişte criterii tehnice, care se referă la ajustarea cadrului instituţional şi a celui legislativ; practici şi standarde pe care am început să le implementăm din anul trecut, de la paşapoartele biometrice până la managementul integrat al frontierei.

Faptul că avem problema transnistreană nu complică lucrurile?
Bineînţeles că le complică, fiindcă nu putem controla fluxul migraţional din regiunea transnistreană. Dar nu ar fi prima problemă de acest gen rezolvată de Uniunea Europeană. Există una comparabilă în cazul Serbiei, unde câteva regiuni din Kosovo au rămas subordonate Belgradului. Deci s-a găsit o soluţie, ceea ce este un precedent pozitiv. Cunoaştem exact care sunt problemele. Acestea nu ne pot împiedica să avansăm. Sunt convins că vom merge mai departe pe calea liberalizării vizelor.

Câte ţări mai avem de convis să ne dea undă verde pentru scoaterea vizelor?
Nu există reţineri în ceea ce priveşte Republica Moldova. Suntem o ţară mică şi ne putem integra uşor. Majoritatea ceţăţenilor care au vrut să ajungă în Uniunea Europeană sunt deja acolo. Problema migraţiei nu ţine doar de Republica Moldova, este una generală. Zilele trecute, m-a sunat un prieten dintr-un stat care avea anterior rezerve faţă de o eventuală liberalizare a regimului de vize pentru Moldova şi mi-a spus că mai mulţi miniştri din guvernul ţării respective şi-au schimbat atitudinea faţă de acest subiect. Sunt încrezător că vom reuşi şi cetăţenii Republicii Moldova vor putea călători fără vize în spaţiul comunitar.

Citiți și: Ce ne aşteaptă odată cu integrarea în UE

Un an de negocieri pentru Acordul de Asocierere

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite