Dr. György Varga, Ambasadorul Ungariei în Moldova: „Moldova poate fi o istorie de succes a UE"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dr. György Varga, Ambasadorul Ungariei în Moldova, spune într-un interviu acordat ziarului „Adevărul" că, în relaţia cu Bruxelles-ul, Moldova are susținerea Ungariei, țara care a preluat preşedinţia UE. Liberalizarea regimului de vize şi acordul de liber schimb cu Uniunea Europeană sunt două probleme esenţiale pe care ţara noastră va trebui să le soluţioneze în următorii ani.

Adevărul: În ce context Moldova este prezentă pe agenda Ungariei în perioada deţinerii preşedinţiei UE?
György Varga: Într-un context mai larg, Ungaria trebuie să se concentreze asupra problemelor din interiorul Uniunii cât şi din exteriorul acesteia. În cadrul Uniunii, ne concentrăm asupra problemelor economice. În afara Uniunii, prioritatea este politica de vecinătate. În acest domeniu, în luna mai vom organiza un summit în Budapesta, în cadrul căruia vor participa şase ţări din parteneriatul Estic. Intenţionăm să le dăm un imbold şi un semn că UE este interesată de această cooperare prin diferite programe.

Care este cea mai importantă problemă pe care Moldova va trebui să o soluţioneze?
Cred că sunt două probleme: liberalizarea regimului de vize şi acordul de liber schimb. Dinamica liberalizării regimului de vize depinde de cât de repede Moldova va adapta aceste reforme la legislaţia naţională. Economia ne determină viaţa, fără comerţ internaţional, ambiţiile politice pot rămâne goale. Moldova are nevoie de acordul de liber schimb cu UE şi aceste două probleme au o importanţă strategică pentru Moldova. Totuşi, experţii UE spun că anume calitatea Acordului de Asociere contează, nu viteza semnării documentelor.

Este real să luptăm cu corupţia atât timp cât salariile sunt foarte mici?
În Moldova salariile vor creşte datorită investiţiilor străine, prin intermediul dezvoltării nivelului de trai al ţării şi paralel cu aceste procese guvernul trebuie să soluţioneze problemele ţării. Indiferent de cât de mare este salariul, un funcţionar public nu trebuie să ia mită, să fie onest, iar activitatea lui să fie transparentă.

INVESTITORII AŞTEAPTĂ O MOLDOVĂ STABILĂ

Care este domeniul în care Moldova trebuie să facă schimbări esenţiale?
Nu doar în cazul Moldovei, dar şi în cazul Ungariei, pot spune că în comparaţie cu „vechile" state-membre UE trebuie să facem schimbări în mai multe domenii. Ungaria cu şapte ani de experienţă ca ţară membră UE încă trebuie să facă foarte multe ca să ajungă la nivelul ţărilor „vechi", iar Moldova, ca ţară parteneră care are ambiţii să atingă nivelul UE, trebuie să facă şi mai multe.

Moldova este cunoscută în Europa ca cea mai săracă ţară, putem schimba această „etichetă"?
Moldova este o ţară mică a cărei viitor depinde 70 la sută de investiţiile străine pentru că ţările mici nu se pot dezvolta singure. Cerinţele Acordulului de Asociere vor ajuta Moldova să se dezvolte, prin intermediul implementării reformelor, iar economia Moldovei va fi mai atractivă. Investitorii aşteaptă o Moldovă stabilă. Prin intermediul unor sume mici şi unui suport politic concret, Moldova poate obţine rezultate mai bune decât o ţară care este de zece ori mai mare şi care are nevoie de mai multe investiţii financiare. Moldova poate deveni o istorie de succes a UE.

„Moldova, o istorie mixtă şi în bucătărie"

Adevărul: Care este diferenţa dintre Moldova şi alte ţări europene?
György Varga: Cred că Moldova este o ţară europeană, cu o populaţie foarte bine educată. În afară de calitatea drumurilor, nu pot găsi o diferenţă majoră între Moldova şi ţările din vestul Europei.

Ce părere aveţi despre bucătăria moldovenească?
În ultimele două decenii am lucrat în spaţiul CSI şi am realizat că Moldova are o istorie mixtă şi în domeniul culinar. Aici, pot găsi specialităţi din bucătăria ucraineană, română, rusă şi chiar ungară. Cred că moştenirea Moldovei în domeniul culinar este excelentă prin integrarea elementelor pozitive din ţările vecine.

Bucătăria moldovenească este excelentă prin integrarea elementelor din ţările vecine

Care au fost dificultăţile în procesul de adaptare în Moldova?
Probabil nu mă pot obişnui cu traficul rutier, cu maxi-taxi-urile din Capitală. În fiecare zi, acestea utilizează partea de mijloc a drumului, nu cea destinată lor. Şoferii deranjează toţi participanţii la trafic şi nu pot să înţeleg de ce poliţia nu intervine în aceste situaţii din timp ce există spaţiu special pentru maxi-taxi. În Ungaria sau în alte ţări, nu am întâlnit astfel de probleme.

Centrul Comun de Vize, cel mai mare din lume

Centrul comun de vize din cadrul Ambasadei Ungariei a fost deschis pe 25 aprilie 2007. Potrivit ambasadorului, începând cu 2007, după ce Ungaria a aderat la spaţiul Schengen, Consulul Ungariei are dreptul de a lua decizii pentru statele membre UE reprezentate de Centrul Comun de Vize. Acum, acest centru reuneşte 14 ţări membre UE, iar Croaţia este a 15-a ţară care a aderat în luna ianuarie curent. Moldovenii vor depune dosarul pentru obţinerea vizei la Chişinău, iar decizia de acordare a vizei va fi luată de Ambasada Croaţiei de la Bucureşti. „Grecia este cea mai solicitată ţară, aceasta fiind urmată de Ungaria, Austria şi Olanda", susţine György Varga, dr., Ambasadorul Ungariei în Moldova. „Ţările partenere sunt mulţumite pentru că noi ne-am asumat mai multe responsabilităţi şi mai multă muncă", adaugă ambasadorul Ungariei.

Profil
Nume: György Varga.
Data nașterii: 1959, Ungaria
Stare civilă: căsătorit.
Copii: doi copii.
Limbi străine: engleză, germană, rusă, italiană.

Începând cu luna mai 2008, György Varga a fost numit în calitate de Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Ungare în Republica Moldova. Acesta a mai activat în cadrul Ambasadei Ungariei la Moscova şi Kiev.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite