„Moldova nu mai este a Rusiei"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vizita vicepreşedintelui american Joe Biden la Chișinău va produce schimbări importante în politica externă a țării noastre.Discursul oficialului de la Casa Albă a stârnit reacţii din partea autorităţilor separatiste de la Tiraspol.

Venirea lui Joe Biden la Chişinău este un succes al diplomaţiei moldoveneşti şi va impulsiona soluţionarea unor probleme importante pentru ţara noastră, consideră analiştii politici. Totodată, discursul trimisului american este o „alarmă" pentru clasa politică din Moldova în a se comporta responsabil faţă de societate, afirmă analistul politic Octavian Ţâcu. „Declaraţia adjunctului lui Obama, inclusiv cu «istoria de succes», este mai mult o încurajare decât de constatare a unor realităţi, pentru că la ora actuală ne confruntăm cu multe probleme interne" adaugă Octavian Ţâcu.

Experţii mai spun că în afară de discursul adresat moldovenilor, Joe Biden a avut un mesaj important pentru Rusia. „Oficialul american a avut un mesaj internaţional precum că Moldova nu mai este în zona de influenţă a Rusiei. Ea este o ţară europeană, deci trebuie acceptată în UE", explică Arcadie Barbăroşie, directorul Institutului de Politici Publice.

CHIŞINĂUL SE ÎNDEPĂRTEAZĂ DE TIRASPOL
În ce priveşte conflictul transnistrean, Joe Biden a declarat că „viitorul Transnistriei este în cadrul Republicii Moldova, în limitele comunităţii europene". Analiştii moldoveni se arată optimişti în reluarea negocierilor oficiale. „Probabil se caută ceva care ar conveni Rusiei şi care ar stimula-o să soluţioneze acest conflict", consideră Arcadie Barbăroşie.

De cealaltă parte, autorităţile separatiste spun că este prea devreme să vorbim despre Transnistria ca parte a Moldovei. „Chişinăul n-a făcut nimic pentru ca acest lucru să se întâmple. Dimpotrivă, se îndepărtează tot mai mult de rezolvarea conflictului", a declarat Alexandr Radcenko, deputat în Sovietul Suprem. „Este o vizită care ţine de relaţiile bilaterale ale Moldovei şi SUA, iar deciziile ce vizează Transnistria trebuie să fie luate doar de partea transnistreană", a afirmat Vladimir Iastrebceak, aşa-numitul ministru de Externe.

„Pentru Transnistria, vizita lui Biden nu înseamnă nimic, importanţă zero“.
Alexandr Radcenko
Deputat la Tiraspol

ÎNCĂLCAREA ÎNŢELEGERII
„Declaraţiile lui Biden nu sunt în concordanţă cu calitatea de observator neutru pe care ar trebui să-l aibă SUA în procesul de negocieri", a comentat pentru „Adevărul" Vladimir Iastrebceak. „Este o încălcare directă a înţelegerilor la care s-a ajuns până acum între părţile implicate în negocieri", a adăugat acesta. „Oricâţi bideni ar veni, totul depinde de voinţa poporului transnistrean şi a poporului moldovean", a adăugat Radcenko.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite