Angela Merkel netezeşte drumul Moldovei spre Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pe 22 august, Angela Merkel vine pentru prima dată la Chişinău, în vizită oficială
Pe 22 august, Angela Merkel vine pentru prima dată la Chişinău, în vizită oficială

În timp ce muncitorii cârpesc de zor şoseaua dinspre Aeroport pe care va merge pe 22 august cancelarul german, oficialii moldoveni şi analiştii speră că vizita Angelei Merkel va apropia Moldova de UE

Până la sosirea cancelarului german în Moldova a mai rămas o săptămână, timp în care oficialii moldoveni trebuie să pună totul la punct: să repare drumurile, să găsească un loc unde va fi cazată Angela Merkel în cele câteva ore cât se va afla la noi, să facă lista invitaţilor care vor asista la discursul public etc.

Detaliile sunt ţinute însă în secret. Nu se ştie nici măcar cu ce bucate o vom primi pe una dintre cele mai influente femei din lume. Bucătarul ei personal a divulgat jurnaliştilor de la meltyfood.fr că în vizitele oficiale îi pune pe jar pe bucătarii ţărilor de destinaţie. Şi asta pentru că preferinţele culinare ale înaltului oaspete sunt făcute publice foarte târziu.

PĂZITĂ CA OCHII DIN CAP

Igor Bodorin, şeful Serviciului Protecţie şi Pază de Stat, spune că, acum trei săptămâni, agenţii de pază germani au inspectat deja clădirile în care va intra Angela Merkel. „Nu au avut pretenţii. Probabil, o parte din securitatea oficialului va veni în Moldova duminică pentru a începe pregătirile", a precizat Bodorin, dând de înţeles că locuitorii Capitalei ar trebui să se aştepte la aceleaşi incomodităţi pe care le-au întâmpinat în timpul vizitei preşedintelui rus Vladimir Putin sau a vicepreşedintelui SUA Joe Biden.
Şi la Palatul Republicii, unde Angela Merkel îşi va susţine discursul pentru cetăţenii moldoveni, pregătirile sunt în toi. Acolo ar trebui să apară un banner mare. Deocamdată, chiar şi mesajul acestuia rămâne secret.
Numai drumarii nu au nimic de ascuns. Ei muncesc de zor pentru a astupa orice groapă care ar putea să-l deranjeze pe politicianul german. „Mai avem trei-patru zile de lucru, cu tot cu marcaj. Am făcut totul cu grabă, ca să reuşim pentru marea vizită", ne-a spus Anatol Mihalache, şef de şantier la RutaDor, firma care efectuează lucrările pe tronsonul de la Aeroport până la Porţile Oraşului. Mai mult, cu această ocazie, de-a lungul traseului vor fi plantate şi flori.

TRANSNISTRIA, PE AGENDĂ

Dacă muncitorii netezesc drumurile la propriu, politicienii şi analiştii cred că această vizită va uşura calea Moldovei spre Uniunea Europeană.
Într-un interviu pentru „Adevărul", premierul Vlad Filat declara că se aşteaptă „nu doar la mesaje, dar şi la un sprijin real pentru ţara noastră în devenirea sa ca stat democratic, european". Şi unii analişti speră că Angela Merkel va da semnale clare. „Mă aştept să vină cu un mesaj de susţinere pentru reformele iniţiate până acum, destinate să ne apropie de UE. Calitatea acestora depinde însă de noi. Schimbările dorite nu trebuie să ni le aducă Merkel sau alţi oficiali străini care au trecut pe aici. Astfel de vizite creează o atmosferă internaţională şi regională prielnică pentru ţara noastră", a comentat Victor Chirilă, director executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă.

Nu poate fi omis nici faptul că Angela Merkel vine direct la Chişinău, şi nu vizitează Moldova în cadrul unui turneu internaţional. „Asta denotă sprijinul mare de care se bucură ţara noastră din partea Germaniei, dar şi interesul pentru soluţionarea problemelor de securitate cu care ne confruntăm şi care ar putea fi posibile riscuri pentru UE. Până la urmă, este o încurajare pentru noi, că nu suntem singuri în calea integrării europene şi că avem aliaţi puternici", a adăugat Victor Chirilă.

Angela Merkel vrea să găsească o soluţie pentru conflictul transnistrean

Şi fostul reprezentant special al UE în Moldova Kalman Mizsei susţine că vizita este un succes diplomatic. „Angela Merkel vrea să găsească o soluţie pentru conflictul transnistrean. Şe ştie că este interesată de acest diferend, chiar dacă rezolvarea nu pare să fie atât de aproape. Fără îndoială, dintre toţi oficialii europeni, are cea mai mare influenţă asupra ruşilor", crede Kalman Mizsei.

„Nu ar trebui să ne aşteptăm la paşi radicali în rezolvarea problemei transnistrene, chiar dacă Angela Merkel îşi doreşte mult să dezmorţească acest conflict «îngheţat bocnă». În acelaşi timp, oficialii germani sunt precauţi, pentru că, până în august 2008, Germania a fost implicată activ în procesul de reglementare a conflictelor din regiunile Osetia de Sud şi Abhazia. Aşa că, acel insucces o forţează să fie mai atentă şi calculată în cazul Transnistria", este părerea expertului în securitate regională Dmitri Danilov de la Institutul Europei al Academiei de Ştiinţe de la Moscova.

Angela Merkel va fi însoţită de un grup de oameni de afaceri.

„Sunt sigur că primele persoane în stat vor promova ideea accelerării procesului de liberalizare a regimului de vize cu UE. Germania este influentă şi în acest context. Cu toate acestea, sper ca vizita lui Merkel să-i facă pe oficialii moldoveni să grăbească reformele, astfel încât să dinamizeze economia", mai spune Kalman Mizsei.

VA DA MÂNA CU MEDVEDEV

La nici trei săptămâni după întâlnirea cu Angela Merkel, premierul Vlad Filat se va întâlni cu omologul său de la Moscova, Dmitri Medvedev. Un comunicat sec anunţă că „vor fi abordate mai multe subiecte de pe agenda relaţiilor bilaterale".

"Fără îndoială, dintre toţi oficialii europeni, Angela Merkel are cea mai mare influenţă asupra ruşilor“.
Kalman Mizsei, Ex-reprezentant special al UE în Moldova

"Chiar dacă Merkel este interesată de soluţionarea problemei trans-nistrene, n-ar trebui să aşteptăm paşi radicali în acest sens“.
Dmitri Danilov, Expert de la Moscova

Premierul Filat: „Aştept ca Angela Merkel să vină cu un mesaj clar pentru toată societatea"

MENIU DE CANCELAR Ce mănâncă Angela Merkel în vizitele oficiale

Ce va face Angela Merkel la Chişinău

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite