GALERIE FOTO Marian Lupu de Ziua Limbii Române: „Cine se crede moldovean trebuie respectat“. Comuniștii boicotează sărbătoarea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președintele interimar Marian Lupu nu s-a răzgândit, se pare, și crede în continuare că limba vorbită de moldoveni este din punct de vedere științific română, iar din punct de vedere politic - moldovenească.

După ce a depus flori la monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt de Ziua Limbii Române, liderul Partidului Democrat a declarat că atât cei care se cred moldoveni, cât și cei care se declară români trebuie respectați în egală măsură.

„Poziția mea de-a lungul anilor nu s-a schimbat. Democrația înseamnă unitate prin diversitate și această diversitate trebuie respectată. Trebuie să știm să ne respectăm convingerile. Cine se identifică moldovean să fie respectat, cine se crede român sau ucrainean, la fel, să fie respectat", a spus Lupu.

Pe de altă parte, premierul Vlad Filat afirmă că sunt foarte puțini cetățeni care cred că vorbim altă limbă decât româna.

„Nu trebuie să așteptăm să fie modificată Constituția, ci să facem în așa fel ca româna să fie la ea acasă", a precizat liderul liberal-democraților.

Liberalul Mihai Ghimpu a rămas cu convingerea că vorbim limba româna, prevăzută și în Declarația de Independență.
„Această limbă ne-a dat-o Dumnezeu în unificarea oamenilor care locuiesc pe teritoriul fostei Dacii. Îmi pare rău că au trecut atâția ani, însă încă se speculează pe seama denumirii limbii pe care o vorbim", a punctat deputatul.

image
image
image

Click aici ca să vezi GALERIE FOTO!

Reprezentanții Partidului Comuniștilor au anunțat că nu vor participa la manifestațiile de astăzi. „Este o sărbătoare inexistentă pentru că în Constituție limba de stat este limba moldovenească", a explicat juristul PCRM, Sergiu Sârbu.

Astăzi în întreaga țară este celebrată Limba Română. La Chișinău, mainfestațiile au început dimineața cu depuneri de flori la monumentul lui Ștefan cel Mare și la busturile scriitorilor de pe Aleea Clasicilor, unde va fi inaugurat și un monument al poetului român Adrian Păunescu. Pe parcursul zilei vor avea loc recitaluri de poezii și spectacole muzicale.

La 27 august 1989, Marea Adunare Națională, la care s-au adunat aproape 750.000 de moldoveni, veniţi din toate colţurile ţării, a cerut revenirea la grafia latină. La câteva zile, pe 31 august 1989, după discuții aprinse, Sovietul Suprem al RSS Moldovenești a adoptat o lege prin care limbii moldovenești i-a fost conferit statutul de limbă de stat. Printr-o altă lege s-a decis abandonarea grafiei chirilice și revenirea la alfabetul latin. În ambele acte se menționa că limba moldovenească este identică cu cea română. Ulterior, 31 august a fost declarată sărbătoare națională.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite