Liberalii merg pe urmele lui Lupu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marian Lupu îşi lasă toate uşile deschise
Marian Lupu îşi lasă toate uşile deschise

Liberalii şi democraţii fac front comun şi acuză partidul condus de Vlad Filat că ar împiedica formarea unei alianţe. De cealaltă parte, liberal-democraţii susţin că declaraţiile colegilor sunt nefondate. Ei afirmă că au amânat negocierile de ieri întrucât s-au împiedicat în documente.

Astăzi trebuia să aibă loc o nouă rundă de negocieri dintre Partidul Liberal (PL), Partidul Liberal-Democrat din Moldova (PLDM) şi Partidul Democrat (PD). În după-amiaza zilei tratativele au fost însă amânate, prin intermediul presei, pentru mâine, ora 15.00. De la negocieri însă va lipsi liderul PD, Marian Lupu.
„Asta e noutate pentru noi“, a comentat anunţul noii întâlniri Ion Hadârcă, prim-vicepreşedintele PL şi membru al echipei de negocieri. „Regretăm că se tergiversează tratativele. N-am avansat deloc cu negocierile. Dacă oferta comuniştilor pentru PD este una clară, oferta noastră se află într-o zonă obscură“, a afirmat liberalul.
Potrivit lui Hadârcă, întâlnirea de azi a fost cerută de preşedinţii PL Mihai Ghimpu şi PD Marian Lupu. Echipele PD şi PL s-au întâlnit sâmbătă, la Reşedinţa de Stat, ferite de ochii presei.


PLDM A PREGĂTIT
CU GREU TEXTUL ACORDULUI

„PLDM trebuie să-şi prezinte cât mai repede oferta. Noi încercăm să menţinem dialogul cu PD prin diferite forme“, s-a explicat vicepreşedintele liberalilor. Hadârcă mai sugerează că democraţii au pierdut foarte mult teren în prima săptămâna de negocieri, iar un eventual eşec va fi pus pe seama PLDM.
„Noi n-am ştiut de întâlnire“, a comentat Mihai Godea, vicepreşedintele liberal-democraţilor. De întrevederea de ieri s-a aflat tot din presă, după ce Dumitru Diacov, preşedintele de onoare al PD a anunţat despre acest lucru la un post TV.
„Nu se întâmplă nimic. Comunicarea nu are loc aşa cum ne-am fi dorit noi“, a declarat Godea. Liberal-democraţii au cerut transferarea negocierilor pentru a finaliza proiectul de acord de formare a alianţei, mecanismul reglementării luării deciziilor, principiile de partajare a responsabilităţilor şi de comunicare în noua coaliţie.


„NU E CLAR CE VREA PD“
„Politicienii nu se supără, ei se conduc după interese pentru că, în ultimă instanţă, interesul va determina decizia Partidului Democrat“, a comentat Anatol Ţăranu, analist politic, eventuala opţiune a democraţilor pentru o coaliţie de centru-stânga, în defavoare uneia de orientare proeuropeană.
Nu e clar ce vrea PD, mai susţine liderul de opinie. Cel puţin asta reiese din ultimul interviu a lui Marian Lupu acordat postului TV Prime, care aparţine omului de afaceri Vlad Plahotniuc. „Pentru PD e foarte tentantă propunerea comuniştilor, dar îi reţine reacţia societăţii civile, pe care nu pot să n-o ia în consideraţie“, a mai afirmat analistul.
Preşedintele democraţilor a spus că mitingul din faţa Operei naţionale de duminică a fost organizat de ONG-uri apropiate unor forţe politice. „PD are imunitate la acest tip de presing. Vom continua dialogul cu ambele părţi“, a anunţat Lupu. ;

SPRE RUSIA, VIA GERMANIA
Dumitru Diacov şi Valeriu Lazăr au anunţat că Marian Lupu se duce într-o vizită privată la Moscova întrucât tatăl lui ar urma să fie operat. Profesorul
universitar Ilie Lupu a fost surprins să afle de la noi de operaţie. „Am avut operaţie în anul trecut la Moscova. Acum sunt bine“, a spus tatăl politicianului. Marian Lupu a declarat ieri seară că pleacă în Germania.

“Negocierile cu PCRM se desfăşoară mai rapid. Este mai greu cu partidele de dreapta din motive obiective şi subiective.
Marian Lupu,
Preşedinte PD

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite