Lecţia anticorupţie a Georgiei: pedepse mari şi lefuri decente

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ekaterine Zguladze, prim-viceministrul Afacerilor Interne din Georgia
Ekaterine Zguladze, prim-viceministrul Afacerilor Interne din Georgia

Pentru multe state Georgia a devenit un exemplu de luptă cu flagelul corupţiei, reuşind să reformeze organele de forţă aşa încât acestea să fie în serviciul cetăţenilor, şi nu a grupurilor de interese.

Cum le-a reuşit asta autorităţilor de la Tbilisi? De exemplu, reforma Poliţiei - iniţiată şi de oficialii noştri în 2011 - a fost una drastică şi a însemnat costuri sociale considerabile. Pe la mijlocul anilor 2000, zeci de mii de angajaţi ai Ministerului de Interne au fost daţi afară.

Prim-viceministrul Ekaterine Zguladze, venită la Chişinău pentru a împărtăşi experienţa Georgiei, afirmă că acum fiecare concetăţean de-al ei ştie că atât luarea, cât şi oferirea mitei te poate trimite după gratii pentru mulţi ani.

„Adevărul": Toată lumea vorbeşte despre Georgia şi succesele pe care le-a înregistrat. Cât a costat reforma Ministerului de Interne?

Ekaterine Zguladze: Ceea ce-i face pe toţi să vorbească despre noi este faptul că am început de la zero şi am ajuns la rezultate frumoase. Iniţial, bugetul ţării părea mai mult o glumă. Era mai mic decât al unei companii. Dacă unele state pun deoparte anumite sume pentru reforme - ceea ce le limitează într-un fel acţiunile -, noi am avut o altă abordare. Am făcut calcule, am constatat că bugetul e prea mic, aşa că a trebuit să luptăm pentru banii donatorilor. Totodată, am realizat multe schimbări cu propriile forţe. Mai mult, am decis să nu facem lucruri scumpe chiar de la început, cum ar fi investiţii în infrastructură. Abia acum trei ani ne-am putut permite renovarea clădirii MAI de la Tbilisi, care poate fi numită de lux.

Şi azi nimeni nu mai ia şi nu dă mită?

Nu putem afirma asta sută la sută. Chiar şi cu reformele pe care le-am făcut, corupţia oricum există şi va exista. Este important că persoanele care iau sau dau bani ştiu că ei comit o infracţiune foarte gravă, iar pentru asta pot sta mulţi ani la închisoare. Şi, credeţi-mă, cu siguranţă cei vinovaţi vor fi prinşi, pentru că avem o poliţie bună. Acum ne putem mândri cu faptul că în ultimii cinci ani, mai puţin de un procent din populaţia Georgiei a întâlnit un funcţionar corupt sau a auzit de mituire. Şi asta deşi acum câţiva ani mituirea devenise o normă pentru majoritatea, ba mai mult - era o formă de comunicare.

Reforma Internelor nu a trecut fără concedieri în masă. Ce se întâmplă cu poliţişti daţi afară?

Nu au fost concediaţi din prima. Din cei circa 76.000 de angajaţi ai Ministerului de Interne au plecat vreo 40.000, ceea ce este o cifră mare. Mulţi au încercat să revină, dar nu s-au putut adapta la noul sistem. După 15 ani de activitate într-un sistem vicios, îţi este greu să renunţi la vechile deprinderi.

Nu poţi scăpa de corupţie fără majorări de salarii. Care e acum leafa unui poliţist în Georgia?

Circa 700 de dolari, ceea ce înseamnă un salariu decent. Pentru comparaţie: până la iniţierea reformei, acesta constituia aproximativ 35 de dolari.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite