Lavrov: Chişinăul a refuzat să coopereze cu Rusia pentru a ancheta cazul uciderii lui Vadim Pisari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chişinăul nu este dispus să coopereze pe deplin cu Moscova pentru a investiga cazul tânărului de la Pârâta, împuşcat mortal de către un pacificator rus a declarat astăzi ministrul Afacerilor Externe al Rusiei Serghei Lavrov,într-o conferinţă de presă la Moscova.

"Vom investiga acest episod prin intermediul autorităţilor competente de anchetă din cadrul pacificatorilor noştri. Din păcate, autorităţile moldovene au refuzat să coopereze pe deplin, în special, nu ne-a fost oferit automobilul pentru a-l putea examina şi de a înţelege traiectoria şi balistica glonţului. În schimb, se încearcă de a politiza problema, dar eu sper că spriritele se vor calma", a spus Serghei Lavrov.

Ministrul rus a calificat drept amorală utilizarea incidentului în scopuri politice şi a susţinut că tinerii au trecut punctul de pacificatori fără a se opri atunci când li s-a cerut. Aceasta ar fi fost o încălcare a la cererea a tuturor normelor convenite între Tiraspol, Chişinău şi pacificatorii ruşi.

Ion Dediu, procuror-şef al Secţiei investigaţii şi infracţiuni în Forţele Armate, neagă acuzaţiile aduse de oficialii ruşi. „Suntem chiar dispuşi să conlucrăm pentru a stabili adevărul. Sper şi pe viitor să colabărăm. Maşina a fost examinată la noi şi acum stabilim detaliile cu experţii noştri. La momentul oportun va fi invitată şi partea rusă pentru a se expune", a declarat procurorul.

Amintim că în prima zi a a anului, Vadim Pisari, un tânăr de 18 ani din satul Pârâta, a fost împușcat în abdomen de un soldat din cadrul forțelor pacificatoare ruse la punctul de control de pe podul de la Vadul lui Vodă.

Tragedie în prima zi a anului. Un tânăr de 18 ani a fost împușcat de un pacificator rus

"Mi-au împuşcat fiul ca pe un criminal"

Procurorii: „Soldatul care a împuşcat se află la el acasă, la Tighina"

Reacţia Tiraspolului: „Arma a fost folosită legal. Prostia şoferului a dus la consecinţe tragice"

Protest pe podul de la Vadul lui Vodă: „Russian army, go home!"

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite