Ion Sturza: Politicieni care fac jocul Moscovei sau al Bucureştiului nu sunt de cea mai bună calitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul premier al Republicii Moldova în anul 1999 susţine într-un interviu pentru Europa Liberă că în ultimul timp, oricât n-ar fi de straniu, şi în rândul politicienilor tineri există acest fenomen: bifarea faxurilor de la Moscova.

„Câteodată lucrurile sunt foarte simple: să primeşti faxuri de la Moscova şi să le bifezi la Chişinău, cu declaraţii anti-româneşti, anti-europene, anti-NATO şi au fost şi aşa cazuri. Unii, chiar la nivel genetic, sunt ataşaţi de spaţiul ex-sovietic, inclusiv faţă de Rusia şi sincer cred că acolo este viitorul nostru şi aici este cea mai bună formulă. Şi ei se simt bine, confortabil în spaţiul respectiv: este aceeaşi limbă, este aceeaşi istorie, au prieteni, au rude. Deci, eu nu i-aş învinui pe aceşti oameni, dar vă spun că şi în ultimul timp, oricât n-ar fi de straniu, şi în rândul politicienilor tineri există acest fenomen: bifarea faxurilor de la Moscova.", constată omul de afaceri Ion Sturza.

Plătiţi pentru că fac jocul Moscovei

În opinia fostului premier acest lucru este extrem de păgubos pentru clasa politică şi Republica Moldova.
"Îţi arăţi în primul rând lipsa de independenţă personală faţă de nişte factori externi şi atunci tu apriori activezi în interesul altui stat, inclusiv din interese meschine, pentru că bineînţeles că această bifare se plăteşte, cu vârf şi îndesat, şi cash, şi sub alte forme. Nu vreau să dau nume, dar cât de uşor unii se dau cu părerea despre sistemul anti-scut, despre mişcarea NATO spre est, despre cât e de rău în Europa, şi alte lucruri. Dar agenda lor, în mare măsură, corespunde cu agenda propagandistică a Moscovei. Nu ştiu în ce măsură şi Moscovei îi trebuie lucrul acesta."

Ion Sturza afirmă că mulţi de la Chişinău îşi doresc această cooperare cu Moscova: şi mai tineri, şi mai în vârstă, pentru că nu-i ajunge capul să facă alte lucruri.

Vorbind despre politicienii pe care îi susţine Bucureştiul Sturza susţine că "ţara noastră vecină, România, pe parcursul anilor, a avut capacitatea, să spunem aşa, în ghilimele, să-şi găsească corespondenţi la Chişinău de cea mai proastă calitate. Cei care se duceau primii la Bucureşti şi îşi rupeau cămaşa acolo, pe coridoare şi spuneau să sunt unionişti şi patrioţi, şi aşa mai departe, au primit cele mai generoase bugete. Pentru ca, după ce s-a terminat bugetul, lamentabil să trădeze sau să se întoarcă cu spatele la interesele române. Deci, până la urmă, cei care o fac din considerente materiale sau din considerente de confort de orice gen sunt cei mai pasibili pentru trădare şi nu sunt oameni de cea mai bună calitate, indiferent că vorbim de Moscova sau de alte capitale."

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite