INTERVIU Libor Rouček: „Viitorul Republicii Moldova este în Uniunea Europeană“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Libor Rouček, parlamentar european
Libor Rouček, parlamentar european

Eurodeputatul Libor Rouček spune că aderarea ţării noastre este posibilă dacă proiectul de integrare europeană va fi bazat pe consens naţional.

„Adevărul": Cât de des este discutată Republica Moldova în Parlamentul European şi în ce context?

Libor Rouček: Moldova este de multe ori subiect de dezbatere în comisiile noastre şi în sesiunile plenare. Datorită faptului că ţara a depăşit problemele sale instituţionale privind alegerea şefului statului, acum ne concentrăm pe agenda reformelor ambiţioase ale Moldovei, pe continuarea progresului constant înregistrat în negocierile privind Acordul de asociere cu UE, precum şi pe subiectul ce ţine de crearea Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător. Aceeaşi atenţie acordăm liberalizării regimului de vize şi reglementării conflictului transnistrean, precum şi altor domenii de interes, cum ar fi rolul Republicii Moldova în cadrul Parteneriatului Estic.

Care este imaginea ţării noastre în Parlamentul European?

Republica Moldova se bucură de susţinerea majorităţii absolute a membrilor Parlamentului European. Este adesea menţionată ca fiind o „poveste de succes" a întregii regiuni. Aceasta este o oportunitate, şi nu ar trebui să fie irosită. În ceea ce priveşte Parlamentul European, eforturile Moldovei au fost observate şi recunoscute în rezoluţia noastră cu referire la articolul 49 din Tratatul de la Lisabona, care sprijină posibilitatea de aderare la UE.

Mulţi cetăţeni spun că nu simt rezultatele reformelor şi că standardele lor de viaţă nu s-au schimbat. Cum le demonstrăm contrariul?

Înţeleg că cetăţenii vor rezultate imediate, dar ei trebuie să vadă beneficiile şi pe termen lung. Moldovenii se vor bucura de condiţii facilitare de călătorie pentru ţările UE, au crescut oportunităţile de investiţii, care ar crea locuri de muncă. Moldova este cel mai mare beneficiar al UE din regiune. Milioane de euro au fost investite în ţară pentru îmbunătăţirea sectorului de sănătate, modernizarea sistemului de apă şi canalizare şi alte proiecte menite să îmbunătăţească nivelul de trai al cetăţenilor.

Ce părere aveţi despre Partidul Socialist din Moldova? Cum descrieţi relaţia cu acesta?

Partenerul nostru în Moldova este Partidul Democrat. Cu toate acestea, suntem deschişi pentru toate formaţiunile. Într-adevăr, în timpul ultimei vizite la Chişinău, pe 25 iunie, ne-am întâlnit cu câteva partide cu care am discutat despre aspiraţiile europene ale Moldovei.

Dar aţi menţionat că veţi colabora cu Partidul Socialist. Despre ce anume este vorba?

A fost doar un dialog între Partidul Socialist din Moldova şi Grupul Socialiştilor şi Democraţilor. Este prematur să vorbim despre direcţia acestei colaborări. Atâta timp cât ei vor urma calea europeană şi vor fi un partid deschis şi obiectiv, nu vom fi împotriva aprofundării relaţiilor. Aceasta este valabil pentru toate forţele politice.

Ce sfaturi aţi putea da Moldovei în ceea ce priveşte integrarea europeană?

În primul rând, este important ca toate partidele politice să se angajeze în mod constructiv într-un dialog politic pentru a putea consolida reformele democratice necesare. De asemenea, pentru ca proiectul de integrare europeană să fie durabil şi de succes, trebuie să fie unul ce are la bază un consens naţional, astfel încât să nu avem o societate segmentată în care unele grupuri se simt excluse. Viitorul Republicii Moldova este în UE. Este important ca nevoile oamenilor să fie ascultate, în special ale clasei muncitoare, şi să se asigure faptul că ţara va profita de toate oportunităţile pe care le oferă procesul de dinaintea aderării.

După Partidul Popular European, Grupul Socialiştilor şi Democraţilor are cea mai mare reprezentare în Parlamentul European. Cum aţi reuşit să menţineţi numărul de locuri?

Fiind uniţi, reuşim să câştigăm sprijinul grupurilor politice mici, în scopul promovării politicilor noastre. În plus, Grupul S & D este consecvent în convingerile sale. Un exemplu este extinderea UE. Noi am susţinut întotdeauna acest proces şi acest lucru se aplică şi în cazul Moldovei. Împreună cu principiile noastre puternice pentru o Europă socială, în special în perioada crizei economice în care guvernele conservatoare pedepsesc clasele de mijloc şi de jos pentru greşelile elitei, suntem încrezători că grupul nostru politic va creşte nu doar ca număr de mandate în Parlamentul European, dar şi în ceea ce priveşte numărul guvernelor social-democrate în ţările europene.

Libor Rouček

Născut în: Kladno, Cehia;
Vârsta: 58 de ani;
Profesie: vicepreședinte al Grupului Alianţei Progresiste a Socialiștilor și Democraţilor din Parlamentul European.

A absolvit Universitatea din Viena şi este specializat în știinţe politice și sociologie. Anterior, în 2005, a fost președintele filialei Uniunii Federaliștilor Europeni din Republica Cehă. În 2002-2004 a ocupat funcţia de deputat în Parlamentul Republicii Cehe.

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite