INTERVIU Vezi ce spune Keith Shannon, ambasadorul Marii Britanii la Chișinău, despre politicienii moldoveni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Keith Shannon, Ambasadorul Marii Britanii la Chişinău
Keith Shannon, Ambasadorul Marii Britanii la Chişinău

Într-un interviu pentru „Adevărul" , ambasadorul Marii Britanii în Republica Moldova ne-a împărtăşit lucrurile care vor aduce mai aproape cele două ţări. Diplomatul ne-a vorbit şi despre provocările cărora trebuie să le facă faţă un stat membru al UE, dar şi unul în devenire.

Adevărul: Domnule ambasador, cu ce provocări se confruntă un stat membru al Uniunii Europene?

Keith Shannon: În prezent, cele mai mari provocări pentru statele membre ale UE sunt cele de ordin economic. Nu mă refer doar la criza din zona euro. Sunt provocări ce cuprind arii mai largi. Este vorba despre cum să stimulezi şi să asiguri o creştere puternică şi durabilă, astfel încât Europa să poată continua să concureze în economia globală. Sprijinirea inovaţiilor, deschiderea pieţelor noi şi reducerea barierelor comerciale sunt esenţiale pentru a face faţă competiţiei.

Luând în consideraţie actuala situaţie din interiorul UE, mai crede Marea Britanie într-o viitoare extindere a comunităţii?

Poziţia guvernelor britanice cu privire la extinderea UE este consecventă. Regatul Unit sprijină perspectiva aderării ţărilor eligibile, capabile şi dornice să îndeplinească criteriile politice şi economice necesare.

Credeţi că Republica Moldova va reuşi în drumul său spre UE? Avem capacitatea, potenţialul şi dorinţa necesare pentru a deveni un stat-membru?

Sunt foarte optimist în această privinţă. Mă aflu în Republica Moldova de pe 1 aprilie 2009 şi am văzut între timp multe progrese. Moldova se mişcă rapid în negocierea Acordului de Asociere cu UE şi sper că în curând vor fi lansate şi negocierile privind Acordul Aprofundat şi Cuprinzător de Liber Schimb.

Care sunt principalele probleme pe care trebuie să le soluţionăm pentru a ne apropia de UE?

Cheia apropierii Moldovei de UE nu constă în semnarea acestor acorduri. Esenţial este ca aceste documente să fie implementate şi să funcţioneze. Drept direcţie prioritară de reformare voi menţiona sectorul Justiţiei, care va permite consolidarea celorlalte domenii, inclusiv respectarea drepturilor omului, combaterea corupţiei şi crearea unui mediu stabil de afaceri, deschis şi transparent ce va încuraja investiţiile, crearea unor locuri de muncă bune, toate în ansamblu contribuind la dezvoltarea economiei. Acest lucru este important nu doar pentru investitorii străini, dar şi pentru cei locali. Apropierea de UE nu este doar o responsabilitate a Guvernului, ci a întregii societăţi.

Aderarea nu înseamnă doar beneficii şi sprijin financiar, dar şi implicare şi responsabilităţi. Credeţi că UE este şansa dezvoltării ţării noastre?

Aderarea la UE nu înseamnă transferarea acquisului comunitar în legislaţia naţională. Este vorba despre adaptarea acestuia în viaţa de zi cu zi, despre practici şi standarde, drepturi şi responsabilităţi. UE va oferi sprijinul necesar, dar este nevoie de o guvernare bună şi de un angajament politic susţinut, iar aceste atribute sunt în mâinile Republicii Moldova.

Cum evaluaţi dezvoltarea relaţiilor dintre Republica Moldova şi Marea Britanie?

Relaţiile interstatale sunt excelente. Regatul Unit continuă să fie un puternic susţinător al eforturilor Moldovei de integrare în UE. Sunt profund impresionat şi de nivelul relaţiilor interpersonale dintre cetăţenii celor două ţări. Anul viitor va fi unul deosebit pentru noi, deoarece sportivii moldoveni vor participa la Jocurile Olimpice şi Paraolimpice de la Londra. Anglia şi Moldova au fost repartizate, în urma tragerilor la sorţi, în aceeaşi grupă preliminară pentru Campionatul Mondial de Fotbal din 2014. Englezii vor juca în Moldova pe 7 septembrie 2012. Acesta va fi primul meci din preliminarii, astfel va fi un eveniment deosebit. Şi, desigur, aşteptăm cu nerăbdare lansarea filmului lui Tony Hawks, ecranizarea bestsellerului „Tenis cu moldovenii", care a fost turnat în Moldova anul trecut şi este acum la etapa postproducţie. Filmul, fotbalul, şi, bineînţeles, performanţele sportivilor moldoveni la Jocurile Olimpice şi Paralimpice ar trebui să contribuie la creşterea imaginii Republicii Moldova în Marea Britanie.

Sunt investitorii britanici mulţumiţi de condiţiile din Moldova?

Schimburile comerciale dintre Regatul Unit şi Republica Moldova sunt în creştere. Comparativ cu 2009, exporturile britanice în Moldova au sporit cu 43% în 2010, iar cele moldoveneşti spre Marea Britanie - cu 95%. Există investiţii britanice substanţiale în domeniul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor. Există un interes sporit pentru industria textilă şi agricultură.

Ce schimbări sunt necesare pentru atragerea investitorilor în Moldova?

Trebuie să existe progrese în domeniul economic şi judiciar pentru a asigura un mediu de afaceri stabil, deschis şi transparent. De asemenea, sunt foarte importante protecţia investiţiilor, a proprietăţii intelectuale şi aplicarea rapidă a acordului parafat recent privind spaţiul aerian comun. Şi asta pentru că preţurile mari şi numărul limitat de zboruri împiedică venirea noilor investitori şi turişti britanici.

Câţi moldoveni aplică pentru viza britanică şi câţi sunt refuzaţi? Puteţi specifica de ce?

În 2010, am recepţionat aproximativ 2.000 de cereri de viză, 80% dintre acestea au fost satisfăcute. În cazul în care o cerere nu întruneşte condiţiile necesare, aplicantul primeşte o notă în care se explică motivele refuzului. Cel mai frecvent se întâmplă când nu sunt prezentate toate documentele necesare.

Care sunt priorităţile ambasadei pentru următorii ani?

Ambasada britanică la Chişinău va continua să sprijine procesul de integrare europeană a Republicii Moldova şi reformele interne. Suntem încurajaţi de reluarea negocierilor oficiale în formatul 5 +2 pe marginea problemei transnistrene. Vom continua să oferim expertiză în prevenirea conflictelor şi asistenţă cu privire la consolidarea încrederii între cele două maluri pentru a sprijini eforturile de identificarea unei soluţii durabile. Jocurile Olimpice şi Paralimpice din 2012 vor fi un eveniment important pentru ambasadă. Alături de Comitetul Olimpic şi Paralimpic din Moldova lucrăm la un şir de iniţiative nu doar pentru a sărbători excelenţa sportivă, ci şi pentru a spori participarea în sport, pentru a promova diversitatea şi incluziunea socială. Aşteptăm cu nerăbdare meciul Moldova -Anglia.

Ce părere aveţi despre climatul politic din Republica Moldova?

În mod clar, trecem prin vremuri de încercare. Cred că trebuie să ţinem minte că la baza relaţiilor politice se află dezacordul. Dar la fel şi nevoia de a găsi numitori comuni, acolo unde este cu putinţă. Sper că politicienii moldoveni au suficientă înţelepciune pentru a gândi în perspectivă şi a acţiona în interesul ţării.

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite