Guvernul a dat undă verde legii antidiscriminare și reformei CCCEC

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şedinţa Guvernului Republicii Moldova
Şedinţa Guvernului Republicii Moldova

Guvernul a avizat astăzi ultimele două legi restante din Planul de acțiuni pentru liberalizarea regimului de vize cu Uniunea Europeană. Este vorba de controversata lege antidiscriminare și Strategia de reformare a Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice și Corupției.

La propunerea societății civile, legea antidicriminare se va numi Legea cu privire la asigurarea egalității de șanse. „Îmi pare rău că acest proiect a fost discutat într-o manieră absolut incorectă, fără dezbateri în esență, într-o manieră speculativă, punând accent pe un singur aspect și uitând de esență", a declarat premierul Vlad Filat.

CCCEC va fi reorganizat și va purta denumirea de Centrul Național Anticorupție. Instituția va deveni una autonomă și va trece din subordinea Guvernului sub control parlamentar. Ofițerii centrului vor investiga doar infracțiuni de corupție, celelalte atribuții fiind transmise Ministerului de Interne și Serviciului Vamal. Directorul centrului va fi numit prin concurs, iar angajații vor fi supuși unor teste de integritate.

„Vrem să asigurăm independența acestei instituții“, a explicat ministrul Justiției, Oleg Efrim.

Poiectul nu este însă pe placul premierului. „Părerea mea este că acest centru trebuie lichidat. La procuratură există o structură anticorupție, care are exact aceleași atribuții“, a menționat Vlad Filat.

Pentru a intra în vigoare, cele două proiecte urmează să fieaprobate în Parlament. Anterior, Marian Lupu a anunțat că ele vor fi votate mâine, la pachet. „Aceste două legi sunt ultimele în pachetul de 42 de acte legislative și normative, care fac parte din Planul de acțiuni privind liberalizarea regimului de vize. După aprobarea lor în Parlament, Republica Moldova își va asuma angajamentele din din prima fază și vor trece la etapa a doua ce ține de implementare“, a punctat șeful Guvernului.

„Îmi pare rău că unii cred că aceste angajamente afectează doar procesul de liberalizare a vizelor și nu înțeleg că vizează întreg procesul de integrare europeană, înclusiv finanțarea și proiectul Acordului de Liber Schimb“, a adăugat Filat.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite