Graham Watson, raportor pentru Republica Moldova: „Greu de crezut că Rusia va «elibera» Transnistria"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aceasta este părerea europarlamentarului Graham Watson, raportor pentru Republica Moldova, care vede în regiunea separatistă marea „provocare" a Chişinăului. Fără schimbări la stânga Nistrului, avem puţine şanse în drumul european, susţine deputatul. Acesta crede că şi poziţia Rusiei faţă de problema transnistreană e o necunoscută.

„Adevărul": Republica Moldova vrea să obţină cât mai repede eliminarea vizelor. Care sunt paşii cei mai importanţi pe care-i are de făcut?
Graham Watson: Comisarul Cecilia Malmström a fost la Chişinău anume pentru a explica Moldovei ce are de făcut pentru a obţine dreptul la liberă circulaţie în UE. Cetăţenii Moldovei sunt probabil puţin dezamăgiţi pentru că nu au primit o dată concretă. Realistic vorbind, mai sunt multe de făcut. Dar e foarte important că Moldova are entuziasmul de a ajunge în UE şi o democraţie care funcţionează destul de bine. Moldova a ales Alianţa proeuropeană care are însă un calendar dificil.

După evenimentele din aprilie 2009 aţi descris Moldova ca o ţară în care nu există respect pentru democraţie şi libertate. Cum o vedeţi acum?

E adevărat. Dacă ne uităm la Transnistria, democraţia şi libertatea sunt refuzate. Avem o regiune a Moldovei în mâinile unui singur om şi a propriei sale companii. Până nu vom putea să avem o înţelegere cu domnul Smirnov legată de problemele de acolo, vom avea mari dificultăţi în a aduce Moldova în Uniunea Europeană. Discuţiile cu ruşii avansează, dar e greu de crezut că Rusia va „elibera" Transnistria. Demonstrând însă că evităm discuţii despre România Mare, ci despre Moldova într-un context mai larg al UE, cred că vom putea vedea progrese.

Experţi în relaţiile Uniunii Europene cu ţările din Est spun că fără rezolvarea problemei Transnistriei, Moldova nu are nicio şansă de aderare. E adevărat. Uniunea Europeană şi-a dovedit în trecut capacitatea de a se extinde. Dacă ne uităm la ţările cu care ne-am fi putut extide în ultimii ani însă, vedem că nu am făcut prea multe progrese. Moldova este una din ţările unde lucrurile s-au mişcat, altele mai pot fi făcute şi apoi ajungem la problema care stă în calea aderării Moldovei la UE: Transnistria.

image

Relaţiile mai puternice între UE şi Rusia ar putea ajuta Moldova?
Avem nevoie de relaţii bune UE-Rusia dintr-o mulţime de motive. Ele sunt redate de felul în care Rusia este departe de un stat de drept. Dar trebuie să ne descurcăm cu Rusia aşa cum este ea. În ceea ce priveşte Moldova, ruşii ar fi bine să poată purta discuţii sensibile cu noi şi poate vor recunoaşte că vor avea beneficii pentru ei atunci când vom veni să discutăm despre alte conflicte îngheţate în sud-estul Europei.

Ce este Parteneriat Estic în opinia dumneavoastră?
Konrad Adenauer a fost cel care a spus că vocaţia europeană a unei ţări nu este determinată de UE, ci de voinţa poporului acelei ţări. Şi sunt sigur că dacă Moldova va ajunge în UE, se va întâmpla pentru că populaţia ei va decide că vrea acest lucru. Sper că poporul moldovean va permite acestei guvernări să ducă ţara mai departe. Nu va fi un proces rapid, dar va fi cu siguranţă unul ireversibil.

PROFIL
Funcţia: Raportor pentru Moldova la Parlamentul European
Vârsta: 54 de ani
Licenţiat în limbi moderne (1979). Activitate bancară la HSBC Holdings PLC (1988-1994). Este Europarlamentar britanic, din 1994. A fost lider al grupului liberalilor din Parlamentul European (2002-2004). În perioada 1999 și 2002 a fost și preşedinte al Comisiei pentru justiţie şi afaceri interne.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite