Federaţia Rusă forţează un nou „plan Kozak“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Susținătorii regimului separatist de la Tiraspol mulțumesc de fiecare dată când au ocazia pentru sprijinul acordat
Susținătorii regimului separatist de la Tiraspol mulțumesc de fiecare dată când au ocazia pentru sprijinul acordat

Ministrul de Externe al Rusiei spune că Chișinăul și Tiraspolul trebuie să renunțe la „pozițiile extreme", iar analiștii moldoveni susțin că Moscova profită de tăcerea Moldovei. Potrivit experţilor de la Chişinău, mesajul Kremlinului este altul - Moldova trebuie să renunţe la pachetul de legi adoptate în 2005 .

În cadrul unui interviu acordat postului de radio Echo Moskvî, ministrul de Externe al Rusiei Serghei Lavrov, spune că la întâlnirea din 21 iunie, programată să aibă loc la Moscova, atât Chişinăul cât şi Tiraspolul trebuie să se îndepărteze de poziţiile extreme. „Dacă moldovenii vor spune că sunt în stare să negocieze de pe poziţia Legii din 2005 cu privire la statul unitar, iar Tiraspolul va spune că poate vorbi numai de pe poziţia referendumului din 2006, atunci nu vom ajunge nicăieri", a declarat Serghei Lavrov.

Potrivit expertului în politică externă Victor Chirilă, prin intermediul acestor afirmaţii, ministrul de Externe al Federaţiei Ruse vine cu un mesaj indirect. „Aceasta înseamnă că Moldova trebuie să renunţe la pachetul de legi din 2005 referitoare la statutul regiunii transnistrene, iar Tiraspolul - la referendumul din 2006", spune Chirilă.

„Transnistrizarea Moldovei“
„Este vorba despre nemulţumirea Rusiei cu privire la consecutivitatea acţiunilor care trebuie să ducă la soluţionarea problemei transnistrene: demilitarizarea, decriminializarea, democratizarea şi apoi negocierea unui statut. Moscova doreşte o cu totul altă consecutivitate: mai întâi negocierea statutului şi apoi retragerea forţelor şi muniţiilor din regiunea separatistă ", mai adaugă expertul. Oazu Nantoi, expert pe problema transnistreană, afirmă că Federaţia Rusă insistă asupra modelului de soluţionare a conflictului formulat în memorandum-ul Kozak. Potrivit specialistului, Kremlinul încearcă să impună anumite soluţii, iar vina aparţine autorităţilor moldovene, care tac.

„Nicio guvernare de la Chişinău nu a formulat o atitudine tranşantă în ce priveşte parametri unei soluţii viabile a conflictului transnistrean. Atât timp cât statul nu are o poziţie clară cum vrea să arate ţara reîntregită, fiecare va veni cu o părere", explică Nantoi. „Federaţia Rusă vrea să conserveze actualul regim şi să-l inoculeze în componenţa Moldovei reîntregite, ceea ce se numeşte transnistrizare", mai spune specialistul.

Rusia contestă statul unitar Moldova
Serghei Lavrov a mai declarat că nu există „niciun fel de susţinere a faptului că Moldova să fie stat unitar". În replică, experţii moldoveni spun că acest lucru trebuie decis la masa de negocieri. „Ideea statutului juridic trebuie să fie negociat în formatul 5+2, dar, deocamdată, nimeni, în afară de Moscova, n-a declarat că ar fi împotriva ideii unui stat unitar. Dimpotrivă, statele implicate în negocieri recunosc suveranitatea şi integritatea teritorială a Moldovei, în graniţelor din 1990", explică directorul executiv al APE. Deocamdată Externele de la Chişinău nu a comentat declaraţiile lui Lavrov.

Potrivit Ministerul Afacerilor Externe și Integrarăii Europene al Moldovei (MAEIE), opiniile exprimate, se înscriu în abordarea tradiţională promovată de către Federaţia Rusă în cadrul procesului de reglementare a conflictului transnistrean. Atât în declaraţiile anterioare, cât şi de această dată partea rusă confirmă o serie de poziţii-cheie convergente cu abordările Republicii Moldova, arată comunicatul MAEIE.

Ce prevedea Planul Kozak
Conform Planului Kozak, Transnistria avea un statut mai larg decât Moldova. Avea dreptul la referendum pentru a stabili dacă mai doreşte sau nu să aparţină Moldovei şi drept de veto asupra chestiunilor de politică internă sau externă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite