Dorin Chirtoacă și Igor Dodon se bat pentru Capitală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Analiștii politici consideră că în al doilea tur al alegerilor locale se vor duela candidatul liberal și cel al comuniștilor. Sondajele arată că lupta pentru Primăria Chișinău va fi strânsă, iar rezultatele depind de ultimele zile de campanie.

Barometrul de Opinie Publică, lansat ieri la Chișinău, îl dă drept învingător pe candidatul Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă. Primarul degrevat ar acumula 39% din voturile celor care vor ieși la urne, iar contracandidatul său, comunistul Igor Dodon, 26%.

În Consiliul Municipal Chișinău ar trece echipele Partidului Comuniștilor (cu 27% din voturi, Partidului Liberal - 25%, Partidului Liberal Democrat din Moldova - 17% și Partidului Democrat - cu șase procente. Asta în condițiile în care circa 25% din respondenți sunt indeciși. Tabloul este valabil pentru perioada 6-24 mai.

„Este evident că Dorin Chirtoacă și Igor Dodon vor ieși în turul doi, nu putem încă spune cine va câștiga. Acum avem o fotografie cu o expunere de două-trei săptămâni. Lucrurile se schimbă însă. În plus, nu știm cum vor vota indecișii", a declarat analistul politic Igor Boțan.

Expertul este convins că Dorin Chirtoacă a avut de câștigat în urma retragerii din cursă a liberal-democratului Victor Bodiu în favoarea sa. Și scorul general al PL a crescut semnificativ din contul acestui gest, dar și datorită scandalurilor din PLDM. Totodată, analistul nu este sigur dacă o eventuală retragere a democratei Valentina Buliga, clasată pe locul trei (4%), i-ar putea aduce prea multe voturi liberalului.

„Rezultatele vor depinde de suprizele, ziarele false și materialele compromițătoare care pot apărea peste noapte", spune Arcadie Barbăroșie, director executiv Institutul pentru Politici Publice.

Așa sau altfel, edilul suspendat este „campion" în Capitală la capitolul încredere a populației, devansându-i pe premierul Vlad Filat și ex-președintele Vladimir Voronin. La nivel național, lider este Filat, urmat de Voronin și Marian Lupu. La polul opus se află democrații Dumitru Diacov și Vlad Plahotniuc, în care peste 60% din respondenți n-au încredere.

Comuniștii rămân în top

În consiliile raionale comuniștii ar ieși, la fel, învingători (20%), fiind urmați de partidul premierului Filat (18%), PD (12%) și PL (9%). Situația este similară în cazul consiliilor locale. Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, PCRM ar câștiga din nou, ieșind cu 8% în fața PLDM. Și liberalii ar fi în câștig întrecându-i pe democrați și acumulând cu 3% mai mult față de scrutinul din noiembrie 2010.

Eroare maximală de 4%

Sondajul a fost realizat de Centrul „CIVIS" la comanda Institutului pentru Politici Publice și finanțat de Fundația Soros. Studiul a fost efectuat în perioada 6-24 mai, pe un eșantion de 1152 de persoane din Moldova și 662 din Chișinău, eroarea maximală fiind de ±3 și, respectiv, ±4%.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite