Divorțat de comuniști, Igor Dodon aderă la Partidul Socialiștilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ex-comunistul Igor Dodon
Ex-comunistul Igor Dodon

La doar patru zile după ce a părăsit fracțiunea parlamentară a Partidului Comuniștilor, deputatul Igor Dodon declară că va adera zilele următoare la Partidul Socialiștilor, o formațiune extraparlamentară de stânga, care nu a reușit să treacă pragul electoral la niciun scrutin general, iar la alegeri locale abia de lua un procent din voturi.

Dodon a făcut declarația de aderare în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul Publika TV. Anunțul n-a fost chiar o surpriză, ținând cont de faptul că una dintre cele două deputate care au părăsit fracțiunea PCRM alături de Dodon, și anume Veronica Abramciuc, este vicepreședinte al Partidului Socialiștilor.

Igor Dodon a respins zvonurile că ar putea adera la PLDM sau PD, precizând că în niciun caz nu va deveni membru al vreunei formațiuni din alianța de guvernare. Ex-comunistul a mai spus că le este recunoscător reprezentanților partidelor care i-au făcut invitații de aderare. 

Deputații Igor Dodon, Zinaida Greceanâi și Veronica Abramciuc s-au desprins de grupul parlamentar al comuniștilor pe 4 noiembrie, motivându-și gestul prin dorința de a oferi voturile lipsă pentru alegerea președintelui țării, ceea ce ar contribui la depășirea crizei politice.  Dodon a reiterat în cadrul emisiunii de la Publika TV că e gata de negocieri cu AIE, dar insistă pe o candidatură neafiliată politic la funcția de șef al statului. Transfugul a precizat că ex-premierul comunist Zinaida Greceanâi ar fi candidatul cel mai potrivit, pentru că e „apartinică, profesionistă și tehnocrată”. Totuși, Igor Dodon a lăsat să se înțeleagă că este gata să discute și despre alte posibile candidaturi. El a mai menționat că nu așteaptă funcții în Parlament sau Guvern în schimbul votului pentru alegerea președintelui.

Filat și Dodon, la un ceai verde și un suc de roșii, în centrul Bruxelles-ului

Deputatul Igor Dodon susține că întâlnirea sa de luni de la Bruxelles cu premierul Vlad Filat a fost „întâmplătoare”. În cadrul emisiunii „Fabrika” de la Publika TV, el a negat că ar fi mers împreună cu Zinaida Greaceanâi în capitala Belgiei la special pentru a discuta cu liderul PLDM în vederea coordonării acțiunilor ce țin de alegerea șefului statului.

La fel ca și premierul Vlad Filat, fostul comunist afirmă că a fost la Bruxelles „într-o deplasare pe linie de partid”, precizând că a avut mai multe întrevederi cu oficiali europeni. Printre aceștia s-a numărat și Ștefan Fule, Comisarul European pentru Extindere, cu care s-a întâlnit și Vlad Filat.

Despre întâlnirea cu liderul liberal-democrat, Igor Dodon spune că pur și simplu a aflat că e și el la Bruxelles. „Ne-am sunat, am convenit și ne-am întâlnit la un suc de roșii și un ceai verde, în centrul Bruxelles-ului. Cred că vă dați seama cine și ce a preferat”, a declarat Dodon, făcând aluzie la culoarea verde a PLDM și cea roșie specifică atât comuniștilor de la care a plecat, dar și socialiștilor la care urmează să adere.

PCRM nu-i mai aprţine lui Voronin

Referindu-se la situaţia din partidul pe care l-a părăsit, Igor Dodon a spus: „PCRM e formaţiunea lui Marc Tkaciuk. El a reuşit să monopolizeze totul în PCRM, începând cu deciziile politice şi încheind cu agenda preşedintelui.

Proaspătul candidat neafiliat a menţionat că Tkaciuk este cel care controlează jumătate din oamenii fracţiunii parlamentare a comuniştilor. „Voronin este într-un fel în capcană. Probabil a înţeles acest lucru şi anume de aceea vrea anticipate, ca să se cureţe partidul de unele elemente, nu obligatoriu personal de Tkaciuk, ci de cei introduşi de el în liste”, a adăugat Igor Dodon.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite