Dirk Schuebel: „E important să aveți președinte“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dirk Schuebel, şefului Delegaţiei UE în Moldova
Dirk Schuebel, şefului Delegaţiei UE în Moldova

„Lipsa preşedintelui nu a afectat relaţiile bilaterale. Cu toate acestea, este important ca şeful statului să fie ales cât mai curând posibil, astfel încât reformele interne să continue fără a fi întrerupte de problemele politice, care trebuie discutate între partide. În plus, asta prevede şi Constituţia ţării", a declarat Dirk Schuebel într-un interviu acordat ziarului „Adevărul".

„Adevărul": Cum aţi descrie relaţiile dintre Moldova şi Uniunea Europeană din 2011?

Dirk Schuebel: Cred că relaţiile bilaterale s-au accentuat în 2011, am progresat în mai multe domenii. Am avut opt runde de negocieri pe Acordul de Asociere. Acum câteva zile, am lansat tratativele pe Acordul de Liber Schimb Aprofundat şi Comprehensiv. Am reuşit să încheiem în doar două runde Acordul în domeniul aviaţiei, care va fi implementat în prima parte a anului viitor. Am înaintat şi în dialogul privind liberalizarea regimul de vize. Cu eforturi suplimentare, sperăm că la începutul anului vom trage concluzii pozitive, astfel încât Moldova să poată da startul celei de-a doua etape a negocierilor privind vizele.

Apropo, ce credeţi despre declaraţia ministrului de Externe, Iurie Leancă, precum că-şi va da demisia dacă nu scăpăm de vize în 2012?

Este foarte curajoasă. Nu ştiu mulţi politicieni care ar face astfel de afirmaţii. Mi-e greu să spun că dialogul pe liberalizarea regimului de vize se va încheia până la finele lui 2012. Cel mai important este ca progresul înregistrat în anul care pleacă să continue.

Care ar trebui să fie priorităţile Moldovei în 2012 în relaţia cu UE?

E important să ne concentrăm, în afara negocierilor care au fost lansate deja, şi asupra proceselor interne, cum ar fi reformarea sistemului judiciar şi a instituţiilor de aplicare a legii.

Ce se va întâmpla dacă Moldova nu va avea preşedinte?

Lipsa preşedintelui nu a afectat relaţiile bilaterale. Cu toate acestea, este important ca şeful statului să fie ales cât mai curând posibil, astfel încât reformele interne să continue fără a fi întrerupte de problemele politice, care trebuie discutate între partide. În plus, asta prevede şi Constituţia ţării.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite