De ce a venit Ponta la Chişinău. Află ce spun experţii!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce unii analiştii susţin că premierul român va tatona terenul în contextul electoral, alţii spun că o astfel de interpretare este eronată.

UPDATE 10.16 La ora 11.05 va avea loc ceremonia de semnare a Protocolului de colaborare între Ministerul Educaţiei al Republicii Moldova şi Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului din România, pentru anii de învăţămînt 2012 - 2015 şi a Planului de acţiuni în domeniul Justiţiei între Ministerul Justiţiei al Republicii Moldova şi Ministerul Justiţiei al României pentru anii 2012 - 2013. Ulterior, Victor Ponta va lua prânzul cu Vlad Filat în cramele de la Cricova.

Vezi AICI video în direct de la semnarea documentelor şi conferinţa de presă a celor doi premieri:

UPDATE 10.00 Premierul român a fost întâmpinat la Guvern de câţiva protestatari. „Regretăm că toată Europa nu-l recunoaşte şi nu-l acceptă pe acest premier român şi nu ştiu de ce tocmai în Republica Moldova a devenit mare premier şi a fost întâlnit cu toată pompa de cu toţi liderii de la Chişinău", a declarat unul dintre protestatari, preşedintele Partidului Democraţia Acasă, Vasile Costiuc.

Reprezentantul Mişcării „Antimafie", Leonid Gorceag, a explicat că este împotriva vizitei premierului român la Chişinău pentru că este împotriva celor care îşi doresc să vină la putere prin metode antidemocratice.

UPDATE 09.52 Premierul român Victor Ponta a ajuns la Chişinău. Prima întrevedere pe agenda oficialului este cea cu Vlad Filat, premierul Republicii Moldova. Premierul României este însoţit de o delegaţie de miniştri care vor discuta cu omologii lor din Republica Moldova proiectele de cooperare sectorială derulate în baza Planului de Acţiune pentru aplicarea Declaraţiei Comune privind Instituirea unui Parteneriat Strategic între România şi Republica Moldova pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova.

Victor Ponta a venit astăzi în prima sa vizită oficială în Republica Moldova. Este singura ieşire în afara României până la referendumul din 29 iulie, atunci când românii vor trebuie să se pronunţe dacă sunt sau nu de acord cu demiterea preşedintelui Traian Băsescu.

O AGENDĂ ÎNCĂRCATĂ

Oficialul român va semna la Chişinău un protocol de colaborare între ministerele Educaţiei din Republica Moldova şi România pentru anii 2012-2015. La fel, va fi semnat şi un plan de acţiuni în domeniul justiţiei pentru perioada 2012-2013. În agenda premierului nu se spune nimic însă despre construcţia gazoductului Iaşi-Chişinău, interconectarea liniilor de electricitate sau despre anularea regimului de vize, subiecte cu care îl aştepta la Chişinău omologul său, Vlad Filat.
După o conferinţă de presă comună a celor doi premieri, Victor Ponta se va întâlni şi cu şeful statului Nicolae Timofti, preşedintele Parlamentului Marian Lupu, dar şi cu liderul Partidului Liberal Mihai Ghimpu.

RELAŢIILE BILATERALE NU TREBUIE SĂ DEPINDĂ DE SCANDALURI

Vizita prim-ministrului de la Bucureşti este văzută însă diferit de analiştii moldoveni. În timp ce unii consideră că este greşit să privim venirea lui sub alte aspecte decât cele declarate, alţii cred că această vizită ne va demonstra cât de consecvenţi sunt românii din stânga Prutului în atitudinile lor electorale, mai ales că premierul român nu este atât de cunoscut alegătorilor de aici. „Pentru noi România a fost un partener stabil, de încredere. Dar această vizită ar putea avea o conotaţie electorală, şi este evident că ar putea fi interpretată ca una de tatonare a terenului. Până la urmă, venirea lui Ponta la Chişinău va demonstra dacă românii de aici, care l-au susţinut până acum pe Traian Băsescu, vor fi consecvenţi în alegerea lor", comentează Corneliu Gurin.
„Este absolut eronat să vedem această întrevedere sub alte aspecte decât cele declarate. Sub nicio formă, guvernul nu poate favoriza sau defavoriza procesul de votare a cetăţenilor români din Moldova. Sper că politicienii de la Chişinău vor fi suficient de prudenţi ca să nu se lanseze în declaraţii care ar putea afecta pe viitor relaţiile cu România. Venirea lui Ponta este în interesul ţării noastre pentru a nu îngheţa mai multe proiecte necesare nouă", susţine, pe de altă parte, Viorel Cibotaru.
Cât despre scandalurile din România în care liderul PSD este acuzat de plagiat şi de falsificare a propriului CV, analiştii consideră că acestea trebuie lăsate deoparte. „Orice s-ar întâmpla în România sau Moldova, aceste relaţii trebuie să fie constante şi să nu depindă de scandaluri pentru că relaţia cu România este foarte important pentru noi", crede Vitalie Catană.

ÎNTÂMPINAT CU PROTESTE

Victor Ponta ar putea fi întâmpinat cu proteste la Chişinău. Cel puţin asta promit mai mulţi internauţi, care au creat un grup pe Facebook. Aceştia se declară susţinători ai lui Traian Băsescu, fiind îngrijoraţi că referendumul din 29 iulie ar putea fi fraudat.

Comisia tehnică a Consiliului Naţional de Etică: Victor Ponta nu a plagiat

Victor Ponta: Dacă cei de la PDL vor să mă huiduie la Chişinău, n-au decât

Băsescu către basarabeni: „Ponta e totuna cu Voronin. Aveţi grijă să nu vă mintă!"

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite