„Darul de la ruşi este asemănător cu un fruct otrăvit“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vitalie Ciobanu
Vitalie Ciobanu

Reprezentanţii opiniei publice din Capitala Moldovei sunt de părere că promisiunile Kremlinului sunt nesigure pentru viitor. Aceştia susţin că o apropiere de Rusia ar compromite legăturile Moldovei cu UE şi că ţara ar putea avea grave probleme financiare.

Vitalie Ciobanu, comentator politic de la Chişinău, spune că oferta rusească era previzibilă. „Pentru a putea obţine formarea unui guvern prorusesc şi pentru a opri mişcarea Republicii Moldova spre Uniunea Europeană, Rusia trebuia să vină cu un cadou. Acest dar este însă ca un fruct otrăvit", crede Ciobanu.
Acesta mai susţine că, dacă Partidul Democrat s-ar alia cu comuniştii, asta ar însemna amanetizarea libertăţii Republicii Moldova. „Dacă pentru moment există ispita obţinerii unor beneficii economice imediate, precum gaze ieftine, exporturi de vinuri şi produse agricole moldoveneşti, preţul politic va fi enorm. Va fi compromisă speranţa de integrare în UE, Republica Moldova riscând astfel să devină o gubernie rusească", este de părere Vitalie Ciobanu.


„BENEFICII
DE SCURTĂ DURATĂ"

Pe de altă parte, Valeriu Prohniţchi, director al Centrului analitic „Expert-Grup", nu vede nicio posibilitate ca Federaţia Rusă să reducă preţul gazelor sau să soluţioneze rapid problema transnistreană.
„În regiunea separatistă
s-au consolidat grupări politice şi financiare, care nu vor admite soluţionarea problemei fără o coordonare cu ele", crede Prohniţchi.
Conform acestuia, acordul cu Gazprom, de import a gazelor, este unul comercial şi e valabil până la finele anului 2011. „O eventuală revizuire a contractului, pentru a reduce preţul, în aceste condiţii, ar însemna că nu mai
este unul comercial, ci unul politic. În cazul unui acord politic, beneficiile obţinute pot fi uşor retrase de Kremlin dacă se schimbă guvernarea pro-rusă", a mai declarat pentru „Adevărul" expertul. Cât despre vinuri, apoi producătorii moldoveni au trecut deja prin două şocuri provocate de Rusia şi mulţi din ei au indentificat alte pieţe de desfacere decât cea rusească, susţine Valeriu Prohniţchi.
Jerzy Buzek, preşedintele Parlamentului European, venit vineri la Chişinău, a declarat că, în perioada imediat următoare, Uniunea Europeană va acorda Moldovei asistenţă macro-financiară în valoare de 90 de milioane de euro.


460 DE MILIOANE
DE EURO ÎN DOUĂ LUNI

La această sumă, a mai spus Buzek, s-ar putea adăuga alte 100 de milioane de euro prin proiectele politicii regionale ale UE. „Dacă Moldova va întoarce spatele Uniunii Europene şi ofertelor generoase venite de acolo, în câteva luni va intra în incapacitate de plată", crede deputatul liberal Boris Vieru.
Pe lângă banii anunţaţi săptămâna trecută de liderul european, Moldova a semnat în noiembrie mai multe acorduri cu structurile financiare controlate de UE. Per total, 270 de milioane de euro, sub formă de credite şi de finanţări nerambursabile, ar trebui să fie investite în Moldova în următorii ani.

Citeşte şi Rusia ispiteşte Moldova cu gaze.  UE dă liber la vize

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite