Curtea Constituțională: Instanțele economice, lichidate ilegal. Alexandru Tănase: „Nu comentez circul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aureliu Colenco (centru) va rămâne președinte la Curtea de Apel Economică. FOTO: Eduard BÂZGU
Aureliu Colenco (centru) va rămâne președinte la Curtea de Apel Economică. FOTO: Eduard BÂZGU

Judecătoriile specializate nu vor fi lichidate, iar magistrații care urmau să fie transferați în instanțele de drept comun își vor păstra fotoliile. Decizia a fost luată de Curtea Constituțională, care a declarat ilegală reforma aprobată de AIE vara trecută.

Magistrații au dat astfel dreptate comuniștilor, care s-au plâns la Curte că decizia deputaților Alianței pentru Integrare Europeană de a lichida instanțele economice a fost ilegală. Și asta pentru că Parlamentul nu avea dreptul să închidă printr-o simplă lege instituțiile activitatea cărora este prevăzută în Constituție.

„Este o hotărâre justă, echitabilă, care a demonstrat că actuala guvernare încearcă să pună mâna pe sistemul judecătoresc. Este încă o confirmare că Lupu, Ghimpu şi Filat au subminat puterea de stat", a spus triumfător deputatul PCRM Artur Reșetnicov.

De cealaltă parte, ministrul Justiției s-a declarat „profund întristat". „Vorbim de reforme, vrem schimbări, dar marea majoritate a inițiativelor în domeniul Justiției sunt anulate la Curtea Constituțională. Probabil, trebuie să reflectăm asupra schimbărilor inclusiv la Înalta Curte", a declarat Oleg Efrim.


Demnitarul susține că procesele din instanțele economice nu se deosebesc cu nimic de cele din judecătoriile obișnuite. În schimb, agenții economici din țară sunt nevoiți să bată drumurile până la Chișinău pentru a-și soluționa litigiile. În plus, țara noastră plătește cele mai mari despăgubiri la CEDO în urma sentințelor dictate de instanțele specializate, afirmă oficialul.


Fostul ministru al Justitiției, Alexandru Tănase, cel care a promovat proiectul, a fost recuzat la solicitarea comuniștilor. „Nu comentez spectacolul și circul. Voi veni cu o declarație în zilele care urmează", a promis președintele Curții Constituționale.

Și printre cei cinci magistrați rămași la ședință a existat o opinie separată. „Oamenii au vorbit despre corupția din aceste judecătorii și atunci Parlamentul a găsit o soluție. A fost dreptul deputaților. Decizia urma să vină în susţinerea businessului mic şi mijlociu. Trebuie să apropiem Justiţia de cetățeni", și-a argumentat poziția Victor Pușcaș.

„NU ASTA ERA SOLUȚIA"

Deși crede că trebuie să existe instanțe specializate, avocatul Ion Păduraru regretă decizia Curții Constituționale. „Am intuit că se va întâmpla așa, chiar pusesem pariuri cu colegii. Am crezut în intenția Parlamentului de a combate corupția, dar se vede că situația din Justiție, ca și cea din sfera politică este putredă", ne-a spus ex-ministrul Justiției.

Galina Bostan de la Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției, nu crede însă că aleșii poporului au găsit soluția potrivită pentru a lupta cu judecătorii cu mâna lungă. „Lichidarea instanţelor economice şi transferarea judecătorilor nu va rezolva problema corupţiei, deoarece «obiectul coruperii» nu este instanţa propriu-zisă, dar persoanele care activează acolo şi care nu pot fi persecutate în baza unor supoziţii", susține experta.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite