VIDEO, UPDATES Vladimir Voronin despre palmele care au zdruncinat PCRM

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comuniştii s-au întrunit astăzi la cel de-al VII-lea Congres ordinar al formaţiunii. Subiectele de pe ordinea de zi sunt ţinute în secret, dar se vehiculează că liderul PCRM, Vladimir Voronin, ar putea renunţa la fotoliul de preşedinte.

UPDATE 13.25 Prima parte a congresului a luat sfârşit. A fost anunţată o pauză până la 14.00 după care comuniştii se vor întoarce în sală pentru a alege conducerea PCRM, fără prezenţa presei. Rezultatele vor fi anunțate abia la 19:00, la un briefing de presă.

UPDATE 12.10 Vladimir Voronin şi-a încheiat discursul. Participanţii la congres l-au aplaudat în picioare.

UPDATE 12.00 Vladimir Voronin a anunţat că fracţiunea PCRM s-ar putea întoarce în Parlament doar pentru a contribui la distrugerea actualului Legislativ. "Dacă o vom face, cu siguranţă ne vom întoarce cu un pachet întreg de iniţiative. Vom veni ca, din interior, să contribuim la căderea actualului Parlament", a spus el. Deputatul a precizat că partidul său nu a boicotat şedinţele Legislativului în zadar, ci s-a aflat în clipe grele alături de oameni la protestele din Piaţa Marii Adunări Naţionale.

UPDATE 11.57 După o oră şi 35 de minute de discurs, Voronin a precizat că mai are de citit opt pagini.

UPDATE 11.30 Preşedintele PCRM continuă să vorbească despre modernizarea partidului, dar şi despre păcatele AIE. "Ceea ce face AIE, acest salat politic, este un genocid împotriva poporului. Ei vor să pună mâna pe bunurile statului, ei privatizează tot. Asta ne aminteşte de anii '90", crede Voronin, puctând încă o dată că preşedintele Nicolae Timofti a fost ales ilegal.

UPDATE 11.00 Vladimir Voronin ţine un discurs în limba rusă. Supărat, liderul PCRM a amintit despre recentele plecări din formaţiunea sa şi nu a uitat să critice din nou Alianţa pentru Integrare Europeană. "Până acum Mişin nu s-a opus niciodată politicii partidului. A fost un pas ruşinos. Plecarea sa cu două zile înaite de congres a fost o lovitură pentru noi", a spus Vladimir Voronin.

Liderul PCRM a amintit şi despre plecarea lui Marian Lupu, preşedintele Parlamentului. "Vă imaginaţi ce s-ar fi întâmplat dacă acest Lupu ar fi ajuns cu ajutorul nostru în fruntea țării? Au urmat şi alte trădări: Stepaniuc, Țurcanu, Dodon, Greceanîi. Aceste palme au zdruncinat PCRM. Vor avea un destin deloc de invidiat", a mai adăugat Voronin.

UPDATE 10.50 Din cauza temperaturii ridicate, comunistul a renunţat la sacou. Colegii i-au adus un pahar de apă. "Şi aşa e cald, să mai beau apă rece şi e gata cu mine!", a spus el, mai în glumă, mai în serios.

UPDATE 10.30: La eveniment participă 454 de delegaţi. Congresul PCRM a fost deschis de liderul Vladimir Voronin, dar nu înainte de un cuvânt de salut în faţa monumentului lui Lenin. Congresul a început cu intonarea imnului Republicii Moldova şi cu un minut de reculegere în memoria comuniştilor trecuţi în nefiinţă.

Câteva sute de membri ai Partidului Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM) participă la cel de-al şaptelea Congres ordinar al formaţiunii.
Fruntaşii comunişti nu au anunţat subiectele de pe ordinea de zi, precizând doar că se va face un bilanţ al activităţii partidului în ultimii patru ani, inclusiv un an şi jumătate de aflare la guvernare şi aproape trei ani de opoziţie.

Ultimul Congres al PCRM a avut la 15 martie 2008, unde a fost adoptat un nou program al partidului şi s-a anunţat despre modernizarea partidului şi "întinerirea" elitei.

În ultimii trei ani partidul a fost părăsit de o serie de fruntaşi precum Marian Lupu, Vladimir Ţurcan, Victor Stepaniuc, Igor Dodon, Veronica Abramciuc şi Zinainda Greceanîi. Zilele trecute "SRL-ul comunist", cum l-a supranumit Victor Stepaniuc, a mai fost părăsit de trei deputaţi, membri marcanţi ai PCRM - Vadim Mişin, Tatiana Botnariuc şi Oleg Babenco.

PCRM a fost înregistrat oficial la 27 aprilie 1994, asta după ce la 23 august 1991, Partidul Comunist al Moldovei a fost scos în afara legii.
PCRM s-a declarat succesorul de drept al ideologiei Partidului Comunist al Uniunii Sovietice şi al Partidului Comunist al Moldovei.

Trei deputaţi au părăsit fracţiunea PCRM. „Trădătorii pleacă la cimitirul politic!", spun comuniştii

Comuniştii gata să revină la şedinţele Parlamentului

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite