Comuniştii şi liberalii moldoveni decid soarta alegerilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ultimul sondaj de opinie prezentat astăzi în Republica Moldova referitor la alegerile parlamentare din 28 noiembrie arată o creştere a PLDM-ului, partid condus de premierul Vlad Filiat. Conform sondajului realizat de Centrul de Investigatii Sociologice și Marketing CBS-AXA și Centrul pentru Studierea Opiniei și Pieței (din România), 35% din moldoveni declară că vor vota pentru Partidul Comuniştilor, în timp ce pentru Partidul Liberal

Alte două formaţiuni politice care au şanse să acceadă în viitorul Parlament sunt Partidul Democrat (cu 18%) și Partidul Liberal (12%). Alianţa Moldova Noastră (AMN), cea dea patra fomarțiune membră a coaliției aflate în prezent la guvernare, este creditată în acelaşi sondaj doar cu 2%, sub pragul electoral de 4 %.

Filat îl depăşeşte pe Voronin la încredere

În premieră într-un sondaj de opinie prezentat în ultimii ani, actualul prim-ministru Vlad Filat l-a depășit în topul credibilităţii pe liderul comunist Vladimir Voronin. Astfel, liderul PLDM, Vlad Filat, se bucură de cea mai mare încredere a populaţiei acumulând 18% din răspunsurile libere. Acesta este urmat de Vladimir Voronin, fostul preşedinte communist, cu 16%. Liderul Partidului Democrat, Marian Lupu, se bucură de 12 % din încrederea moldovenilor, iar preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, are doar 5%. Tot la capitolul credibilitate în rândul populaţiei, primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă se bucură doar de un procent de 2%.
Ion Jigău, director executiv la CSB-AXA, a declarat pentru „Adevărul" că "se constată un interes tot mai mare al cetățenilor pentru alegerile parlamentare. Acum depinde de cum vor reuși partidele să mobilizeze oamenii să participle la scrutin".

55% din populaţie va merge la vot
Potrivit sociologului, au fost luate în calcul doar opţiunile persoanelor care au declarat că se vor prezenta la vot. Aceştia constituie 55% din populație.
„PLDM crește în sondaje preponderent pe contul partenerilor de coaliție, iar PCRM, ca formațiune de opoziție, poate atrage o bună parte din indeciși", afirmă Igor Boţan, analist politic de la Chişinău. Scorul final îl vor decide aceste două partide. Depinde și de optimismul social al populației, care acum, din fericire pentru PLDM, înregistrează o ușoară creștere", mai adaugă analistul.
Studiul sociologic, realizat pe un eşantion de 1.022 persoane din 83 de localități din Republica Moldova, în perioada 10 -16 noiembrie 2010, este ultimul dat publicităţii cu privire la alegerile parlamentare din 28 noiembrie.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite