Comuniștii inițiază un referendum pentru a da vot de neîncredere Parlamentului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: www.gzt.md Ședința Congresului Civic convocată de comuniști la Bălți
FOTO: www.gzt.md Ședința Congresului Civic convocată de comuniști la Bălți

Partidul Comuniștilor din Republica Moldova va aduna semnături pentru organizarea unui referendum național la care cetățenii vor fi întrebați dacă au sau nu încredere în actualul Legislativ. Potrivit liderului comuniștilor, Vladimir Voronin, plebiscitul ar urma să aibă loc pe 21 octombrie.

Decizia de a iniția un referendum a fost luată astăzi, la ședința așa-numitului Congres Civic, care a avut loc la Bălți. „Am decis astăzi să facem un referendum naţional, să ne consultăm cu cetăţenii şi să vedem dacă au încredere în Parlamentul actual. Este o tehnologie întreagă şi este în Codul Electoral un capitol despre referendumul naţional. Noi începem aceste proceduri şi vom face referendum naţional. Grupul nostru de iniţiativă a fost creat astăzi şi se va ocupa de toate procedurie, inclusiv de colectarea semnăturilor. Data s-a stabilit pentru 21 octombrie", a declarat liderul PCRM, Vladimir Voronin, citat de Publika.md.

Grupul de inițiativă al PCRM condus de Valentin Todercan, ex-președintele Teleradio-Moldova, urmează să depună documentele necesare la CEC până pe 15 aprilie, iar colectarea semnăturilor va începe în luna mai și va dura până în august, anunță gzt.md. Potrivit portalului, cetățenii ar urma să răspundă „Da" sau „Nu" la întrebarea: „Aveți încredere în Parlamentul de legislatura a XIX-a?", formulă susținută unanim de cei 1355 de participanți la ședința de azi a „Congresului Civic".

Fracțiunea PCRM boicotează de la începutul anului ședințele Parlamentului, pe motiv că acesta este nelegitim. Comuniștii au cerut în câteva rânduri guvernării AIE să demisioneze, acuzând-o de uzurpare a puterii de stat, după mai multe tentative eșuate de alegere a șefului statului. Membrii PCRM au boicotat și ședința din 16 martie 2012 la Nicolae Timofti a fost ales președinte al Republicii Moldova, precum și ceremonia de învestitură din 23 martie.  

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite