Colan de aur pentru noul președinte al Republicii Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nicolae Timofti, proaspătul șef al statului va purta la ceremonia de învestire de vineri, în premieră, o bijuterie din argint poleită cu aur și bătută cu pietre prețioase.

Președintele-magistrat Nicolae Timofti a răsuflat ușurat după ce colegii săi de la Curtea Constituțională au declarat legal scrutinul din 16 martie și i-au validat mandatul.

„Voi face tot ce-mi stă în puteri pentru a realiza programul de guvernare a AIE. Vă asigur că n-o să mă tragă nimeni de partea sa", a promis președintele ales cu votul a 62 de deputați necomuniști.

Acum angajații Aparatului prezidențial muncesc de zor pentru a pregăti ceremonia de învestirii a lui Nicolae Timofti în funcția supremă. Evenimentul va avea loc vineri, la Palatul Republicii, unde sunt așteptați circa 500 de persoane.

Nicolae Timofti, preşedinte cu acte în regulă! Curtea Constituţională a validat mandatul noului şef al statului

„Definitivăm lista invitaților. Printre aceștia vor fi deputați, miniștri, judecători ai Curții Constituționale, diplomați, reprezentanți ai cultelor etc.", ne-a spus Victor Palii, consultant principal în Aparatul preşedintelui Republicii Moldova.

El a mai precizat că este în lucru și scenariul inaugurării. „Punem la punct toate detaliile consultând ambii președinți: și cel interimar, și cel proaspăt ales", a precizat Victor Palii.

ÎNSEMN DE APROAPE 10.000 DE EURO

Noutatea acestei inaugurări va fi un colan de argint poleit cu aur, însemnul care va înlocui pentru prima dată tradiționala eșarfă prezidențială. În 2009, cu câteva luni înainte de expirarea mandatului lui Vladimir Voronin, deputații au adoptat o lege care prevedea că viitorii șefi de stat vor purta la gât un lanț cu o stea din aur bătută cu zircoane și un rubin în vârf.

FOTO: Însemnul reprezintă Ordinul Republicii prins într-un lanț

image

Potrivit lui Vladimir Bogdan, șeful Secţiei distincţii de stat şi heraldică de la Președinție, istoria bijuteriei a început încă în 2001. „Până în 2009, atunci când a fost modificată legea, s-a lucrat la proiectarea și fabricarea colanului. Este un simbol al puterii de stat", a explicat Vladimir Bogdan.

Bijuteria se află de mai bine de trei ani la uzina „Giuvaier", unde a și fost confecționată. „Colanul cântărește circa o sută de grame. Am fost folosit doar material de calitate", a spus și Nicolae Midone, directorul întreprinderii. Potrivit legii, bijuteria costă 150.000 de lei moldovenești sau 9.678 de euro. Banii, care trebuie plătiți din fondul de rezervă a Guvernului, nu au ajuns însă în contul fabricii.

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite