Circ electoral într-o campanie furtunoasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Suntem pe ultima sută de metri a celei mai aprige bătălii pentru fotoliile de primari şi consilieri locali, care se va încheia la 5 iunie. În perioada electorală au apărut partide şi ziare clone, concurenţii s-au întrecut în lansări ciudate şi chiar s-au bătut.

Pregătirea pentru alegeri locale a început cu o lună înainte de a fi dat oficial startul campaniei electorale. Pe străzile Chişinăului au apărut zeci de panouri misterioase, care făceau aluzie la proasta administrare de până atunci a Capitalei. Comunistul Igor Dodon a negat iniţial că acestea i-ar aparţine, pentru că mai apoi să zâmbească larg de pe aceleaşi billboard-uri.

În plină campanie, pe coşurile de gunoi din Capitală au fost lipite afişe cu Dorin Chirtoacă arătând un gest indecent, iar pe Internet au apărut poze cu tânărul edil chefuind în biroul său de la Primărie. „Sunt nişte provocări ale comuniştilor", a reacţionat de fiecare dată liberalul.

Tot la Chişinău au fost distribuite două ziare false, copii fidele ale publicaţiilor „Timpul" şi „Ziarul de Gardă". Apoi la rampă a ieşit şi un nou partid al comuniştilor.

„Multe dintre tehnologiile negre din actuala campanie mi-au trezit curiozitatea. În premieră, a apărut tehnica clonării oponenţilor şi a ziarelor. Miraculoasă este şi ieşirea lui Mihai Godea din Partidul Liberal Democrat", a comentat analistul Bogdan Ţârdea.

image

Foto: Pe 5 iunie, alegătorii sunt aşteptaţi la secţiile de votare

„În această campanie s-au acutizat relaţiile dintre partidele aflate la guvernare. E interesant faptul că partidul premierului nu are un candidat la funcţia de primar al Capitalei", a spus analistul Arcadie Barbăroşie.

Concurenţii electorali s-au întrecut în lansări şi conferinţe organizate în locuri neobişnuite. Lider la acest capitol a fost Igor Dodon, care a organizat conferinţe lângă Ministerul de Interne sau în faţa casei-muzeu „Al. Puşkin". Comunistul l-a invitat pe oponentul său Dorin Chirtoacă la dezbateri pe strada Alba Iulia, care, deşi e proaspăt renovată, se macină. Chirtoacă, la rândul său, l-a aşteptat, în aceeaşi zi, la Stadionul Republican devastat.


Karatistul Sergiu Corobceanu (PSD) şi-a lansat campania la Spitalul de Urgenţe, iar Valentina Buliga a dus scutece nou-născuţilor de la o maternitate.
În actuala campanie s-a bătut recordul şi la vârsta minimă a candidaţilor. Cel mai tânăr pretendent la funcţia de consilier al Chişinăului este Maxim Brăila, de 18 ani, elev în clasa a XII-a.


Trei, Doamne, şi toţi trei

Femeile s-au încadrat activ în lupta pentru fotoliul de primar. În satul Rudi, Soroca, se „bat" trei doamne: Zinaida Raneta, ex-primăriţă a localităţii, Nadejda Creţu, profesoară de matematică şi Veronica Şevciuc, casnică.

Pentru Primăria Condrăteşti, Ungheni, luptă la fel trei candidaţi - „Trambon", „Trubă" şi „Bordei". Oamenii din sat îi numesc după porecle ca să-i poată deosebi, căci toţi trei poartă acelaşi nume, Ion Bodrug.

Lupte crâncene,
la propriu

Familia candidatului PLDM la funcţia de consilier raional Ialoveni a fost maltratată şi jefuită de trei indivizi cu cagule pe cap. Un caz similar a avut loc şi în satul Ţipala, acelaşi raion, fiind agresată soţia candidatului PLDM la funcţia de primar.

Membrul Comisiei Electorale Raionale Cimişlia din partea Partidului Liberal, Andrei Şalaru, a fost bătut de către un simpatizant al comuniştilor. Un candidat PDM de la Sângera susţine că a fost luat la pumni de câţiva bărbaţi însoţiţi de reprezentantul PLDM. Asupra unui alt candidat democrat, din Stăuceni, s-au tras focuri de armă.

Tehnici murdare  şi polarizare

Analiştii politici susţin că actuala campanie electorală este peste seamă de murdară, dar adevăratele „surprize" ar putea urma pe ultima sută de metri.
„Mă aştept ca în zilele următoare să apară situaţii şi mai interesante. Ne-am putea pomeni cu foarte multe surprize", spune Arcadie Barbăroşie, directorul Institutului pentru Politici Publice.

Comentatorul Petru Bogatu este de părearea că electoratul, mai ales cel din Capitală, nu a fost niciodată atât de polarizat. El crede că, Dorin Chirtoacă, pretendentul Partidului Liberal, are toate şansele să câştige alegerile din primul tur datorită retragerii lui Victor Bodiu, candidatul PLDM, în favoarea sa.

„Situaţia este inedită. Candidaţii mici, fără miză, vor lua foarte puţin. Peste 90 la sută din voturi vor merge la comunistul Igor Dodon şi liberalul Dorin Chirtoacă. Totul depinde de modul în care vor profita de această situaţie", afirmă Bogatu.
Analistul Bogdan Ţârdea spune că „tehnicile negre" utilizate în această campanie îl fac să creadă că „fiecare ciclu electoral devine mai murdar decât cel precedent".

„Probabil, e prima oară în istorie când la alegeri sunt atât de mulţi candidaţi de fundal, care au scopul de a segmenta electoratul. Interesant este că au fost bătuţi mai mulţi concurenţi. Nu este exclus că folosesc tactica martirizării", declară Ţârdea.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite