Cine bate ultimul cui în sicriul Alianței?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Soarta coaliției de guvernare va fi decisă joi, la ședința Parlamentului, au anunțat liderii AIE, deși tot ei au declarat-o deja moartă și îngropată. Piatra de încercare va fi demiterea președintelui Legislativului, care va duce automat la destrămarea Alianței pentru Integrare Europeană.

„Dacă până acum am urmărit mai multe lovituri în construcția noastră politică, ziua de joi va demonstra dacă se va bate sau nu ultimul cui în sicriul Alianței", a anunțat aseară democratul Marian Lupu, după ședința liderilor celor trei partide de coaliție. Președintele Parlamentului se așteaptă să fie demis joi. Și asta pentru că refuză să propună eliberarea din funcția a procurorului general, așa cum îi cer liberal-democrații și comuniștii. „Nu sunt în drept să fac asta fără a avea motivele prevăzute în Constituție", motivează liderul PD. El vede și două posibile scenarii.

Potrivit primului, este demis de deputații PLDM și PCRM, după care, cu aceleași voturi, este ales președintele țării, un nou Guvern și este creată „o coaliție verde-roșie". Conform celui de-al doilea, Vlad Filat îi trage pe sfoară pe comuniști și, în lipsa președintelui Parlamentului, devine șef interimar al statului, aducând țara la anticipate.

„Președintele Parlamentului nu este un monument care nu poate fi schimbat", spune, la rândul său, liderul PLDM, care neagă în continuare că ar fi format o alianță cu PCRM. Filat vrea cu orice preț „capul" lui Valeriu Zubco și promite să inițieze joi procedura de demitere a lui Lupu, dacă acesta nu-i satisface solicitarea. „Este absolut inacceptabil ca procurorul general să fie pus ca monedă de schimb pentru existența Alianței. Procuratura trebuie să-și facă liber treaba, nu la comanda politică", afirmă premierul.

În cele două zile rămase, procurorul-șef nu va sta cu mâinile în sân. El îi va prezenta lui Lupu un raport cu privire la dosarele intentate în cazuri de contrabandă, trafic ilicit și spălare de bani, în care figurează și demnitari. Potrivit unor surse, Valeriu Zubco va vorbi despre implicarea premierului în scheme frauduloase, precum și în organizarea violențelor din aprilie 2009. „Mă pune în gardă faptul că tocmai acum apar la suprafață aceste dosare, dar sunt pregătit pentru orice", a comentat Vlad Filat, care se plânge că este șantajat și amenințat, fără a oferi detalii.

Colegul lor, Mihai Ghimpu, vede în tot acest scandal doar o reglare de conturi între businessmanii Vlad Filat și Vlad Plahotniuc. Liberalul s-a grăbit să constate decesul Alianței. „E îngropată deja. Rămâne de văzut cine aruncă țărâna", a spus deputatul, convins că liberal-democrații și comuniștii au pus la cale împreună „bomba care a aruncat în aer AIE". „Dacă îl demit pe Lupu, se încalcă Acordul de constituire a Alianței", a explicat el.

„AIE, în moarte clinică"

„AIE se află în moarte clinică, iar PLDM este partidul care a dat prima lovitură", spune analistul politic Roman Mihăeș, care are și el convingerea că există deja o alianță PLDM-PCRM și cele două formațiuni au un candidat la Președinție.

„Sunt niște speculaţii cu care ne-am obişnuit în ultimele luni. Nu cred că acest Guvern va cădea şi va fi privat de sprijinul majorităţii parlamentare. Neînţelegerile din AIE vor duce la eşuarea alegerii preşedintelui și, în consecinţă, ne aşteaptă alegeri anticipate", îl contrazice publicistul Petru Bogatu.

Puși mereu pe ceartă

Liderii AIE nu sunt la prima ceartă care pune în pericol coaliţia de guvernare. Cel mai răsunător conflict a avut loc în iunie, când Vlad Filat l-a numit Vlad Plahotniuc, „păpuşar", acuzându-l că ar sta în spatele scandalurilor de la întreprinderile cu capital majoritar de stat. În replică, democratul l-a numit pe premier „regele contrabandei" și „gangsterul tranziției".

Şi Legea cazinourilor a zguduit alianţa. De data aceasta au sărit scântei între liberal-democrați și liberali, care și-au pasat reciproc vina pentru gafa ce a costat bugetul șase milioane de lei.

În primăvară, partenerii s-au învinuit între ei de tergiversarea votării bugetului pentru 2011, iar după alegerile locale din iunie și-au adus acuzații de ,,coaliții monstruoase" cu PCRM. Analiștii nu odată au avertizat că certurile interne vor duce la destrămarea AIE.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite