Chișinău: Ce riscăm dacă ajungem din nou la alegeri anticipate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comentatorii politici şi economici au declarat pentru „Adevărul" că un nou scrutin parlamentar anticipat ar fi dezastruos pentru Moldova. O primă ruptură va fi în relaţiile cu Uniunea Europeană.

„Negocierile cu oficialii de la Bruxelles vor continua, dar vom ajunge mult mai greu la liberalizarea vizelor. Totodată, reformele interne cerute de Uniunea Europeană vor încetini", a declarat Victor Chirilă, director executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă.

Şi în domeniul economic vom resimţi efectele negative ale anticipatelor, spun experţii.

„Instabilitatea politică va fi un semnal foarte prost pentru investitorii străini.Infuziile de capital extern fie vor fi stopate, fie amânate. Nici instituţiile financiare internaţionale, de genul Fondului Monetar Internaţional sau Banca Mondială, nu sunt bucuroase de faptul că, pe perioada unei noi campanii electorale, autorităţile nu-şi pot onora angajamentele asumate", a spus Viorel Chivriga, economist în cadrul Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale „Viitorul".


DISPARE ŞI MITUL DE „ŢARĂ DE SUCCES"

Analistul politic Igor Boţan speră însă ca liderii Alianţei şi cei ai comuniştilor să ajungă la o înţelegere, dar nu exclude şi posibilitatea anticipatelor.

„Dacă vom avea din nou alegeri, sunt foarte sceptic în privinţa şanselor Republicii Moldova de a reveni la normalitate în următorii ani. Se va spulbera mitul că Moldova va fi o ţară de succes în Parteneriatul Estic", a spus analistul Igor Boţan.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite