(GALERIE FOTO) COMUNICARE Vlad Filat a dialogat cu Igor Smirnov, fără energie negativă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prim-ministrul Vlad Filat spune că este mulţumit de deschiderea cu care a discutat liderul de la Tiraspol, Igor Smirnov, în cadrul întrevederilor din Germania.

Vlad Filat declară că discuţiile au fost bune atât în cadrul întrevederilor comune, cât şi în cadrul întâlnirii private cu liderul de la Tiraspol, transmite Info-Prim Neo.

„Discuţiile au fost unele foarte bune din punctul meu de vedere şi reieşind din situaţia în care ne aflăm. Formatul în care au avut loc aceste discuţii este unul eficient. Discuţiile care au avut loc cu Igor Smirnov personal au fost la fel, deschise, fără energie negativă. Aceasta nu înseamnă că avem puncte de vedere totalmente comune vizavi de următorii paşi care trebuie să-i întreprindem, dar este important că avem posibilitatea să comunicăm. Dialogul este baza oricărui progres şi acest dialog a fost obţinut prin muncă foarte mare şi multă", a spus jurnaliştilor Vlad Filat într-o conferinţă de presă.

Premierul spune că pe lângă anumite puncte diferite de vedere enunţate în cadrul întâlnirilor, s-a ajuns la un punct de vedere comun, potrivit căruia este necesar să se facă tot posibilul ca oamenii care locuiesc pe malul drept şi stâng al Nistrului să nu aibă bariere în comunicare, în activităţile legate de educaţie, cultură, sport, etc.

Vlad Filat s-a arătat optimist în legătură cu posibilitatea reluării negocierilor oficiale în formatul „5+2", care urmează să se întrunească la Moscova pe 22 septembrie. „ Cu certitudine, Tiraspolului va participa la acestă rundă, problema rămâne începerii negocierilor oficiale. Spre acest obiectiv ne îndreptăm. Toţi participanţii au spus că la ora actuală cel mai important lucru care trebuie să-l realizăm este să începem negocierile oficiale. Eu privesc optimist data de 22 septembrie", a spus prim-ministrul.

Potrivit info-prim, șeful executivului a mai declarat că în Germania s-a discutat despre continuarea lucrului în vederea deblocării totale a transportului feroviar de mărfuri şi pasageri pe segmentul transnistrean de cale ferată, despre soluţionarea complexă a problemelor din domeniul comunicaţiilor, inclusiv cele ce ţin de telefonia fixă, mobilă şi de serviciile de poştă.

De asemenea, Vlad Filat a spus că a discutat cu Igor Smirnov despre tânărul Ilie Cazac, fiind expusă poziţia Chişinăului în legătură cu acest caz. „Sper că demersul va fi tratat la modul cuvenit", a declarat premierul. Ilie Cazac este condamnat şi ţinut în detenţie „pentru spionaj în favoarea Republicii Moldova".

Prim-ministrul Vlad Filat şi liderul regimului nerecunoscut din regiunea transnistreană, Igor Smirnov, s-au întâlnit în Germania, în cadrul unei conferinţe care a avut loc în oraşul german Bad Reichenhall, organizată de către OSCE.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite