CEDO, încununarea carierei de jurist

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cel mai bun candidat va ocupa funcţia vacantă de la Înalta Curte de la Strasbourg
Cel mai bun candidat va ocupa funcţia vacantă de la Înalta Curte de la Strasbourg

Nouă jurişti visează să atingă vârful carierei, devenind judecător la Strasbourg. Aproape toţi spun că postul pentru care au candidat este un loc de muncă visat de orice jurist din ţară.

Totodată, specialiştii care şi-au depus dosarele se laudă că sunt cei mai buni şi că merită să ne reprezinte ţara la Înalta Curte.

„Fiecare concurent care se înscrie într-o cursă pretinde că este mai bun decât oricare altul. Sunt ghidat şi eu de acest sentiment. Sper că voi fi considerat cel mai bun şi voi câştiga concursul", recunoaşte avocatul Vitalie Nagacevschi, care consideră această funcţie drept „o încununare a carierei sale".

Şi Vlad Gribincea, fostul coleg al lui Nagacevschi, preşedintele Centrului pentru Resurse Juridice, crede la fel. „Nu ştiu dacă în Republica Moldova aş putea merge mai departe în domeniul Convenţiei Europene a Drepturilor Omului. În acest context, având în vedere că sunt nouă concurenţi, consider că orice joacă începe cu scorul de 0:0, doar că se termină diferit", afirmă Vlad Gribincea.

Nici apărătorul Ilie Rotaru nu îşi subestimează capacităţile. „Cunosc legislaţia, am o experienţă bogată de viaţă. În plus, sunt conferenţiar universitar. Dacă nu sunt mai bun decât alţii, cu siguranţă nu sunt mai slab, chiar şi decât cei care ocupă funcţii înalte în stat", se arată convins Ilie Rotaru, referindu-se la viceministrul Justiţiei, Vladimir Grosu.
„Funcţia de viceministru este una mai mult administrativă, în timp ce cea de judecător la CEDO îţi permite să progresezi", explică, la rândul său, oficialul de ce a candidat şi el.

Încercare eşuată în 2007

Veaceslav Zaporojan, judecător asistent la Curtea Constituțională, a mai candidat la aceeaşi funcţie şi în 2007. În urma concursului de atunci, însă, la Strasbourg a ajuns actualul preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie, Mihai Poalelungi. „Am o practică bună de elaborare a proiectelor deciziilor Curţii Consituţionale care, în principiu, sunt expuse la fel ca şi hotărârile CEDO", spune Veaceslav Zaporojan, care acum cinci ani a acumulat zece voturi la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, în timp ce Poalelungi a luat 97.

Galina Bostan, directorul Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției, este singura femeie înscrisă în cursă. „Astfel de concursuri au o notă de subiectivism. Pentru unii persoană notorie poate însemna altceva decât pentru alţii", susţine Galina Bostan, care învaţă pentru probele care urmează la fel ca pentru un examen. „Studiez jurisprudenţa şi regulamentul CEDO", mărturiseşte avocata. „Se ia cartea şi se citeşte!", aşa se pregăteşte şi avocatul Valeriu Griţco, refuzând să destăinuie alte „secrete“.

La concurs mai participă avocaţii Mihai Buruiană şi Eduard Serbenco.

Supuşi unui examen

În cel mult zece zile după expirarea termenului de înscriere, Comisia pentru selectarea candidaților va veni cu lista celor preselectați pentru etapa următoare a concursului: proba scrisă şi interviul. Până la 12 iulie, comisia va prezenta Guvernului trei candidaţi.

CE SPUN MEMBRII COMISIEI:

Ar fi etic să spun că toţi merită să fie candidaţi, dar vom vedea cum se descurcă la probele care urmează.
Mihai Poalelungi, Preşedinte CSJ

Voi vota pentru cei mai buni candidaţi şi garantez că nimeni nu mă va influenţa la luarea deciziei.
Gheorghe Amihalachioaie, preşedintele Uniunii Avocaţilor

Avem mulţi oameni de treabă care merită să ajungă la Strasbourg. După mai multe filtre, acolo va fi ales cel mai bun.
Tudor Deliu, deputat PLDM

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite