Băsescu: Românii şi moldovenii sunt "acelaşi popor în două state independente“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu
Traian Băsescu

Preşedintele suspendat Traian Băsescu susţine într-un interviu pentru postul de radio "Vocea Rusiei" că România şi Republica Moldova nu ar trebui să se unească, dar insistă asupra integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană.

"Suntem două state independente şi eu consider că Republica Moldova poate deveni membră a Uniunii Europene şi atunci graniţele dintre noi nu vor mai avea decât valoare istorică pentru că cetăţenii Uniunii Europene circulă liber dintr-o ţară în alta. Deci obiectivul nostru, şi este un obiectiv afirmat şi consecvent susţinut în interiorul Uniunii Europene, este ca Republica Moldova să devină membră a Uniunii Europene, dacă ea vrea. N-o obligăm că n-avem cum", a declarat Traian Băsescu în interviul pentru Vocea Rusiei.

Preşedintele spune că principalul motiv pentru care România acordă pașapoarte și cetățenii locuitorilor din Moldova și Ucraina sunt tinerii.
"Dar primul nostru gând să ştiţi că nu a fost în general pentru cetăţenii Republicii Moldova, ci pentru tinerii Republicii Moldova, pentru că, de exemplu, cetăţenii români au dreptul să înveţe în orice universitate de pe teritoriul Uniunii Europene, cu taxe mult mai mici. Şi atunci ne-am spus: de ce generaţia tânără din Republica Moldova să nu beneficieze de acest avantaj? De asemenea, noi am mărit numărul de burse de la 200 la 5.000 exact pentru a crea condiţii generaţiei tinere să intre mai repede în Europa. Şi n-au decât să opteze ce vor face mai târziu, dar noi ca ţară-mamă a acestor copii aveam obligaţia morală să le creăm condiţii. Deci nu-i folosim pentru voturi, ci le dăm şanse", a precizat Traian Băsescu.

Totodată preşedintele suspendat a motivat acțiunile statului român susținând că "am modificat legea cetăţeniei şi am spus că toţi cei care şi-au pierdut cetăţenia română fără voia lor, au dreptul s-o redobândească la cerere".

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite