Articolul 78 rămâne un „câine fără coadă“! Parlamentul NU poate simplifica procedura de alegere a președintelui printr-o lege organică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea Constituțională au decis că Parlamentul nu poate modifica procedura de alegere a președintelui Republicii Moldova printr-o lege organică. Judecătorii și-au motivat decizia prin faptul că nicio lege nu poate fi mai presus de Constituție. Astfel, Legislativul trebuie să înceapă cât mai curând procedura în vigoare astăzi, iar deputații din coaliția de guvernare și cei din opoziția comunistă vor fi nevoiți să caute în c

Curtea Consituțională a fost sesizată de trei deputați din cele trei partide din Alianța pentru Integrare Europeană, care au cerut magistraților să interpreteze articolul 78 din Constituția Republicii Moldova, ce stabilește procedura de alegere a șefului statului în Parlament cu votul a două treimi (61) din cei 101 deputați.

„Articolul 78 este ca un câine fără coadă: merge până la turul I și II, dar nu spune ce facem în cazul alegerilor repetate", a spus, în ședința Curții, președintele Comisiei juridice din Parlament, liberalul Victor Popa.

Autorii sesizării susțin că cea mai bună soluție pentru criza politică ar fi o lege organică ce ar stabili o procedură mai simplă de alegere a președintelui. Este vorba de un mecanism gradual, după modelul Constituției Greciei, prin care numărul de voturi scade de la un tur la altul până la majoritatea simplă de 51 de voturi.

„Nu e vorba de modificarea Constituției, ci de stabilirea unui nou mecanism, astfel încât să nu fie dizolvat Parlamentul în fiecare an", a declarat liderul Partidului Liberal (PL), Mihai Ghimpu.

Deși sesizarea a fost semnată și de un deputat din Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM), liberal-democrații set împotrivesc modificării Constituției printr-o lege organică și cred că cea mai bună soluție este revizuirea Legii Supreme printr-un referendum sau cu votul a 67 de deputați, așa cum prevede Constituția în vigoare.

Premierul liberal-democrat Vlad Filat a explicat că s-a alăturat demersului colegilor pentru a pune punct discuțiilor în contradictoriu din cadrul alianței de guvernare.

„Discuţiile erau interminabile la acest capitol. Se insista pe faptul ca ar exista o asemenea posibilitate şi am acceptat să întrebăm Curtea Constituţională vizavi de această posibilitate cu o condiţie, că până a se pronunţa Curtea Constituţională, să existe avizul Comisiei de la Veneţia. Avizul Comisiei de la Veneţia este unul clar pentru toată lumea şi el spune negru pe alb că legea organică este o legea inferioară celei constituţionale. O lege constituţională nu poate fi modificată printr-o lege inferioară", a spus liderul PLDM. El s-a arătat convins că președintele va fi ales în toamnă, iar alegerile parlamentare anticipate - „o catastrofă pentru Moldova", vor fi evitate.

Analistul politic Nicolae Negru crede că verdictul Înaltei Curți nu pune punct, ba chiar ar putea să amplifice criza politică.

„Este evident că Filat nu-l mai vrea pe Lupu președinte și chiar dacă CC va spune da, deputații PLDM nu vor vota o asemenea lege, iar fracțiunile PD și PL nu au de unde să adune 51 de voturi necesare pentru adoptarea unei legi organice, decât cu ajutorul PCRM. Ca să nu spună că nu-i mai place de Lupu, Filat declară ca solutia modificării printr-o lege organică a pragului de 61 de voturi prevăzute în art. 78 al Constituției cu referire la alegerea președintelui ar fi una imorală", scrie editorialistul în Jurnal de Chișinău.

Republica Moldova este condusă de doi ani de președinți interimari pentru că nici coaliția de guvernare, și nici Partidul Comuniștilor nu au avut suficiente voturi pentru a alege șeful statului în Parlament.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite