Angela Merkel: „Moldova urmează să facă abia primii paşi spre UE“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Angela Merkel a dat mâna cu moldovenii veniţi să o salute la Palatul Republicii
Angela Merkel a dat mâna cu moldovenii veniţi să o salute la Palatul Republicii

Aflată pentru prima dată într-o vizită la Chișinău, cancelarul german Angela Merkel i-a lăudat pe politicienii moldoveni că au putut depăși impasul politic și au ales un președinte, dar le-a transmis să continue reformele începute în domeniul Justiției

Punctuală şi zâmbitoare, dar pragmatică. Astfel s-a prezentat şefa guvernului german în Republica Moldova.

„Doamna de fier a Europei" a avut un mesaj către clasa politică, dar şi pentru cetăţenii de rând de pe ambele maluri ale Nistrului. Dacă moldovenilor le-a spus că trebuie să fie mândri de ţara lor, în cazul demnitarilor încurajările şi sugestiile au fost mai ferme - să realizeze reformele începute în domeniul Justiţiei şi în combaterea corupţiei.

Angela Merkel la Chișinău: „Integrarea europeană trebuie urmărită pas cu pas. Acum este important să-l faceți pe primul". Vezi GALERIA FOTO!

„Cetăţenii Republicii Moldova trebuie să fie mândri de drumul străbătut în ultimii ani în modernizarea ţării. Vă încurăjam să continuaţi calea aleasă, de apropiere de UE. Aici este nevoie de reforme. UE şi Germania doresc să vă însoţească pe acest drum şi să vă sprijine", a declarat oficialul de la Berlin.

PERSPECTIVĂ EUROPEANĂ

Cancelarul german a lăudat realizările obţinute, dând asigurări că Republica Moldova are perspectivă europeană, iar Parteneriatul Estic este cadrul potrivit de apropiere de UE. „Acest proces trebuie urmat treptat. Bineînţeles că Moldova are o perspectivă europeană, dar acum este important să facă primii paşi. Este vorba de finalizarea negocierilor pe Acordul de Asociere, Acordul de Liber Schimb şi finalizarea implementării planului de acţiuni de liberalizare a regimului de vize", a adăugat Angela Merkel.

„ACELAŞI CER, ACELEAŞI ORIZONTURI"

Omologul său moldovean Vlad Filat i-a mulţumit înaltului oaspete pentru sprijin în termeni elogioşi. „Pentru noi este cel mai important să avem această perspectivă europeană, care urmează să ne motiveze şi mai mult. Integrarea europeană înseamnă schimbări dureroase şi dificile, pe care trebuie să le facem aici, acasă, dar beneficiile merită efortul", a ţinut să precizeze premierul. Cancelarul german a accentuat de mai multe ori în discursul său că se adresează moldovenilor de pe ambele maluri ale Nistrului, în mâinile cărora se află destinul Republicii Moldova. Ea a subliniat că ţările din această regiune nu trebuie lăsate singure, dar nici puterile influente să le decidă soarta.

Cortegiul Angelei Merkel a fost atacat cu cocktail Molotov la Chișinău

Merkel nu a pomenit cuvântul „federalizare" atât de des invocat în ajunul vizitei, dar a menţionat că Transnistria ar trebui să aibă un statut special în cadrul Republicii Moldova, respectând suveranitatea, independenţa şi integritatea ţării. „Germania va sprijini cetăţenii de pe ambele maluri ale Nistrului în efortul de a vă înbunătăţi viaţa. A venit timpul să căutăm soluţii, să nu rămânem la status quo-ul actual al acestui conflict, care paralizează viaţa oamenilor", a mai spus demnitarul german.

CRICOVA, ULTIMA DESTINAŢIE

„Suntem apropiaţi nu doar geografic, ci şi istoric. Ne-a marcat experienţa amară a războiului, am trecut prin zbuciumare, divizare. Moldova a avut de suferit în anii sumbri ai dictaturii naţional-socialiste, dar au fost şi deportări în Siberia. Chiar dacă aceste evenimente au trecut, nu trebuie uitate. Aş dori ca relaţiile bilaterale cu Republica Moldova să devină cât mai strânse, să trăim sub acelaşi cer şi să avem aceleaşi orizonturi", şi-a încheiat discursul Angela Merkel.

Angela Merkel este cea mai puternică femeie din lume, potrivit „Forbes"

„Doamna de fier" a fost aplaudată îndelung atât de politicienii şi personalităţile prezente în sala Palatului Republicii, cât şi de cetăţenii care au urmărit discursul în stradă. Cancelarul german şi-a încheiat vizita sa scurtă de la Chişinău cu o excursie în celebrele hrube de la Cricova.

MARI SPERANŢE ÎN REZOLVAREA CONFLICTULUI TRANSNISTREAN

Venirea la Chişinău a cancelarului german a fost calificată de analişti ca fiind o vizită istorică şi un succes al politicii externe.
„Când a fost anunţată vizita doamnei Merkel s-a creat impresia că trăim într-o casă de nebuni. Unii au strigat că trebuie să-şi ceară scuze pentru Pactul Ribbentrop-Molotov, alţii că vine cu scenariul de federalizare a Republicii Moldova", a menţionat Oazu Nantoi, expert în problema transnistreană. „Este o vizită istorică, dar de noi depinde în ce măsură vom reuşi să transformăm suportul lansat de Angela Merkel în reforme interne", a adăugat acesta.

"O vizită ce n-are preţ"

Foştii preşedinţi Mircea Snegur şi Petru Lucinschi au reiterat importanţa prezenţei liderului european la Chişinău. „Este o vizită ce n-are preţ, o susţinere nemaipomenită din partea unei mari puteri europene care astăzi dictează politica în UE şi duce tot greul", a declarat Mircea Snegur. Cel de-al doilea preşedinte al Moldovei, Petru Lucinschi, speră că oficialul german va determina Bruxelles-ul să se implice mai activ în rezolvarea diferendului transnistrean.

Angela Merkel şi-a încheiat vizita oficială în Republica Moldova cu o excursie în beciurile de la Cricova

EDITORIAL Zâmbetul doamnei de fier

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite